Прочитај ми чланак

ОГЛАСИО СЕ ВУЧИЋ: Кипарски модел није решење за Косово!

0

Председник Александар Вучић рекао је да “кипарски модел“ није решене за Косово јер он значи замрзнут конфликт у наредних 100 или 200 година.

“Наши људи воле да чују дај нам кипарски, израелско-јордански, Светог Петра модел. Пустите ми моделе, ‘две Немачке’, ‘кипарски…’ Па да имамо овакво стање још 200 година. Супер. Онда реците људима да ћемо имати мање ауто-путева“, навео је Вучић.
 

Вучић је у Владичином Хану изјавио и да кипарски модел неће бити решен у наредних 100 година јер је то борба за територију. 
 
„То је замрзнут конфликт, а кад је нешто замрзнуто може да буде и одмрзнуто“, рекао је Вучић. 
 
Лидер ГИ СДП Оливер Ивановић изјавио је у четвртак да је „кипарски модел“ за решење проблема Косова једини модел који је могуће применити, јер је у досадашњој пракси Европске уније постоји такав случај. 
 
„То је једини модел који нас не тера да признамо независност Косова. Остали предлози, укључујући и онај који је изнео министар Дачић подразумевају експлицитно признање независности дела територије јужно од Ибра. Одвајање дела Косова не може проћи без уступака, или ће тражити Прешево, Бујановац или признање независности“, навео је лидер ГИ СДП. 
 
Према његовим речима, „кипарски модел“ подразумева да се Србија прими у Европску унију са нерешеним питањем Косова, а да се за Косово узме третман из Резолуције 12 44, што подразумева међународну управу све док Албанци не буду спремни да са Владом Србије у одређеном тренутку покрену питање какав је коначни статус Косова.

„Статус који сада имају је нешто што само њима одговара и никоме више“, нагласио је Ивановић.

БОНУС ВИДЕО

Гости су током емисије говорили о о међународним уговорима које потписује Србије после Бриселског споразума (00:13:00), о томе шта пише у Бриселском споразуму и шта Запад од Србије тражи у вези Косово и Метохије (00:14:00); као и о томе како је Републичка изборна комисија третира Космет за време председничких избора у Србији (00:17:30). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!