Прочитај ми чланак

ОГЛАСИЛА СЕ И ЕУ: Спремамо одговор Приштини због такси Србији

0

”Ове одлуке су јасно кршење косовских обавеза унутар ЦЕФТА. ЕУ очекује од Косова, које тренутно председава ЦЕФТА, да се у потпуности усклади са својим овабезама и опозове ове мере”, поручила је још 6. новембра портпаролка ЕУ Маја Коцијанчић.

У Европској комисији у Бриселу су најавили да се у најкраћем року очекује одговор ЕУ на одлуку косовске владе да подигне таксе на српске производе на 100 одсто.

„ЕУ ради на реакцији поводом одлуке косовске владе да подигне таксе на српске производе на 100 одсто“, речено је Танјугу у Бриселу.

ЕУ је 6. новембра већ затражила од косовских власти да хитно објасне одлуку о повећању такси од тадашњих 10 процената на увоз робе из Србије и Босне и Херцеговине.

Брисел је оценио да таква одлука ”подрива регионалну сарадњу и није у складу са принципима Споразума о стабилизацији и придруживању ЕУ и Косова.

”Ове одлуке су јасно кршење косовских обавеза унутар ЦЕФТА. ЕУ очекује од Косова, које тренутно председава ЦЕФТА, да се у потпуности усклади са својим овабезама и опозове ове мере”, поручила је тада портпаролка ЕУ Маја Коцијанчић.

И у изјави за Танјуг поводом увођења такси на робу из Србије Коцијанчић је подсетила на саопштење шефице ЕУ дипломатије Федерике Могерини дато након последње рунде дијалога 8. новембра, у којем се Косово и Србија позивају да осигурају ”услове погодне за дијалог и да се уздрже од речи, акција и мера које су у супротности са духом нормализације”.