Прочитај ми чланак

ОГАВНО Вучић ликује над својим „ћоравим кутијама“: Мало ко је у ово веровао

0

Председник Србије и Српске напредне странке (СНС) Александар Вучић изјавио је вечерас да је та странка на данашњим парламентарним изборима добила „огромно поверење грађана“, „највеће икада у Србији“.

„Добили смо и велико упозорење народа да морамо да будемо још одговорнији, озбиљнији и марљивији. Да направимо најбољи могући резултат за народ и грађане“, рекао је Вучић на првој конференцији за новинаре по затварању изборних места.

Он је рекао да се то десило „када је мало ко у то веровао“.

„У политици сам дуго, али овакав тренутнак никада нисам доживео“, рекао је он.

Вучић је навео да је од нешто мање од три милиона и 300 хиљада бирача који су данас гласали, СНС добила више од два милиона гласова што је „апсолутна победа“.

Вучић је истакао да је СНС победила свуда, нарочито у иностранству – „од Чикага, Берна, Беча, Москве, па до Сочија“ додавши да је у Републици Српској, у БИХ, где је изашло 87 одсто уписаних бирача, СНС добила 90 одсто гласова.

Вучић је најавио да ће ОЕБС сутра да преброји гласове са Косова и Метохије, јер је тамо „забележена рекордна излазност“ и додао да тамо очекује „највеће поверење у историји“.

„На Косову су Срби изашли у никад већем броју, у Косовској Митровици било је више од 10.000 гласача, више од 56.000 је гласало на Космету, јер знају колико је важно да будемо заједно и да будемо јаки у наредном периоду“, истакао је лидер СНС и шеф српске државе.

Влада ће бити формирана у законском року

Председник Српске напредне странке (СНС) Александар Вучић изјавио је вечерас ће нова Влада Србије бити формирана у уставном и законском року, а да ће се састојати од странака које су прешле цензус и од оних које нису.

На првој конференцији за новинаре након затварања биралишта, Вучић је рекао да не зна колико његова странка која је данас добила више од 62 одсто гласова на парламентарним изборима имати места у Скупштини Србије.

Додао је да ће то зависити од тога да ли ће „Покрет обнове краљевине Србије“ или „Доста је било“ прећи изборни цензус од три одсто.

„Ко ће да уђе или не, о томе народ одлучује“, рекао је он.

Узимаћемо и људе са других листа

Вучић је изјавио вечерас да је важно да Српска напредна странка (СНС), као победник парламентарних избора, не показује ароганцију и бахатост у формирању новог састава Владе Србије али и власти на локалу.

Обраћајући се по затварању бирачких места на којима је по прелиминарним подацима, листа СНС освојила 63,4 одсто гласова, Вучић је упозорио напредњаке да „не покушавају да склапају власт“ пре него што се врати са путовања заказаних за наредних десетак дана.

„Прво ћемо видети ко је направио добар резултат па ћемо покушати да склапамо власт на локалном нивоу. Нећу да на било ком месту показујемо бахатост и ароганцију, хоћу да правимо компромисе. Важно је да покажемо да и у формирању нове владе нисмо бахати, да ћемо узимати и људе са листа које нису прешле цензус“, рекао је Вучић новинарима у седишту СНС.

Оценио је да је кампања била „најмирнија, најчистија и најбоља до сада“.

„Честитам на коректној и фер кампањи, у парламент ће, не рачунајући мањинске листе, ући и СПС и партија Александра Шапића, док је апсолутној ивици цензуса од око 2.000-3.000 гласова ПОКС“, казао је Вучић.

Најавио је убрзање европског пута Србије и додатне реформе на том путу.

„Да се не стидимо да кажемо да смо негде погрешили али не и да се улизујемо некоме, да чувамо наше пријатеље који су били с нама кад је било тешко током короне и кад год је угрожаван наш територијални интегритет“, казао је лидер напредњака.