Прочитај ми чланак

ОДЛУКА ВЛАДЕ СРБИЈЕ Фирма премијеркиног брата добила посао вредан 26 милиона

0

И док су грађани Србије чекали да се формира нова Влада, механизми установљени у време претходне су неометано функционисали. Тако је и фирма Асеко, где је један од директора Игор Брнабић, брат премијерке Србије, наставила да склапа уговоре са државним предузећима. Наиме, ова компанија је у августу склопила уговор са Електромрежом Србије у вредности од готово 27 милиона динара за услугу софтверске подршке.

Foto: Printscreen/Tv Pink

У уговору до којег је дошао портал Нова.рс, стоји да је понуда Асека била једина, те да је одлука о додели уговора донета 21. јула, а да је исти закључен 25. августа. Цена услуге без обрачунатих трошкова пдв-а износи 26.976.000,00 динара, а као околности које представљају основе за измену уговора, наводи се – “виша сила”.

Нова.рс је претходом периоду објавила више уговора које су државне институције склопиле са “Асеком”, интернационалном ИТ компанијом чији је један од директора Игор Брнабић, брат премијерке Ане Брнабић.

Подсетимо, док су се грађани Србије борили са епидемијом коронавируса и суочавали са мерама уведеним услед ванредног стања, фирма Асеко, чији је један од директора брат премијерке Ане Брнабић, потписала је уговор са ПИО фондом у вредности од око 180 милиона динара. Да ствар буде интересантнија, потписник уговора у име ПИО био је заменик директора Реља Огњеновић, за којег је шира јавност први пут чула кад је постао члан Већа за саобраћај општине Вождовац, иако је по струци физиотерапеут. Огњеновић је такође другар Данила Вучића, сина председника Србије.

Igor Brnabic

Фото: Игор Брнабић, премијеркин брат

Међу њима су и они које је Асеко склопио са Електронском управом Владе Србије, министарством правде, али и бројним другим државним фирмама или телима под државном конторлом.

Како показују званични подаци, фирма Асеко, чији је један од директора брат премијерке Ане Брнабић, у периоду од 2016. до 2019. године од послова са државним институцијама и предузећима је приходовала више од 41 милион евра. Да ствар буде интересантнија, само у 2019. години ова фирма је од послова са Електропривредом Србије и Министарством финансија приходовала око 11.5 милиона евра.

Игор Брнабић, старији брат премијерке Ане Брнабић, директор је српског огранка фирме Ассецо СЕЕ. Како су јавно говорили неки од његових сарадника, премијеркин брат је као млад продавац започео каријеру у фирми Пеxим коју су формирали он као мањиски партнер и оснивач Михаил Петрески.

Ова фирма се бавила развојем софтвера и решења за банкарску индустрију и током деведесетих и двехиљадитих су постали доминантна ИТ кућа у овој области. Већинско власништво Пеxим-а, око 60 одсто, су касније продали пољском Ассецу. Игор Брнабић је на место директора огранка за Србију именован у јануару 2016. године – у години када је његова сестра изабрана за министарку здужену за државну управу и локалну самоуправу.

Ни Влада ни институције које су уговоре склопиле нису за одговориле на питања Нова.рс о њиховој природи. Премијерка је, ипак, у дургим медијима говорила о уговорима. Истакла је да у овом случају није било никакве корупције и да ни она, ни њен брат тако нешто никада не би радили.

Раније је овом случају говорила и потредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић. Она је претходне недеље показала документа према којима, како тврди, доказује како је фирма Игора Брнабића, брата премијерке Србије, од кад је она постала шефица владе, добила за различите послове више од 40 милиона евра из државног буџета.

Тепић је рекла да је осим од ЕПС-а, Националне службе за запошљавање, Министарства финансија, Министарства трговине и Канцеларија за информационе технологије и електронску управу, фирми рођеног брата премијерке доделила уговор вредан 180 милиона динара, оценивши то као најдиректнији могући сукоб интереса.