Прочитај ми чланак

ОДГОВОР САНДИ РАШКОВИЋ : Србија још није одмакла у производњи ракете „алас“

0

dru-raketni-sistem-alas_620x0

Београд – Тврдње Санде Рашковић Ивић, председнице Демократске странке Србије, да Србија продаје Украјини оружје типа ракета „алас“ преко Уједињених Арапских Емирата су бесмислене из простог разлога што ниједна таква ракета још није ни произведена, односно та производња није дошла чак ни до фазе прототипа, а камоли до серијске производње, оцењује за Данас Александар Радић, војни аналитичар.

Представници власти, с друге стране, нису хтели за Данас да коментаришу питање које је Санда Рашковић Ивић, председница Демократске странке Србије, поставила у интервјуу нашем листу о извозу оружја у Украјину. Она је истакла да ће се српски ракетни системи преко бившег британског премијера Тонија Блера и Уједињених Арапских Емирата продавати Украјини, констатујући да ће се „из српског оружја пуцати на Русе преко Украјине“. Претходно је ДСС саопштила да су украјински председник Петро Порошенко и престолонаследник Мухамед бин Зајед ал Нахјан договорили испоруку оружја Украјини (ракете „алас“) и да се то остварило пре десетак дана, током сајма наоружања ИДЕКС 2015 у Абу Дабију, којем је присуствовао и српски министар одбране Братислав Гашић.

„УАЕ купује наоружање за „треће земље“ као дародавац и то уобичајено за земље њиховог региона. Међутим, када је реч о Србији, стварних послова са УАЕ који су се до сада остварили било је јако мало. Много је ту више приче него што је било шта учињено. Пројекат „алас“, о којем је тако спектакуларно медијски извештавано, тек је развојни подухват, са врло неизвесним роком завршетка и резултатом. Дакле, проблем са ДСС тврдњама је у томе што се поставља питање како да продате некоме нешто што још и не постоји“, закључује саговорник Данаса.

Чињеница је, међутим, да је Србија још у фебруару 2013. године потписала међудржавни уговор са УАЕ, у оквиру којег је био и споразум о наменској индустрији. То је било годину дана пре почетка сукоба у Украјини, док је премијер Србије Александар Вучић обављао функцију министра одбране. Приликом потписивања тог споразума, Вучић је навео да је компанија Југоимпорт СДПР потписала уговор са државном компанијом ЕАРТХ из области наменске индустрије, најављујући да ће за развој софистицираног ракетног система „алас“ Емирати, у првој фази, уложити 33 милиона долара. За цео посао ангажоване су српске фирме Крушик, Телеоптик, Утва.

Годину дана касније, у марту 2014. године, државна компанија Уједињених Арапских Емирата задужена за развој наоружања и војне опреме уплатила је на рачун предузећа Југоимпорт СДПР прву рату од најављена 33 милиона долара инвестиције у развој ракетног система „алас“. Како су тада медији пренели, ракете „алас“ су окосница су војне сарадње Србије и УАЕ. Према споразуму две државе, Емирати финансирају завршетак развоја овог система. У финалној фази, која наступа за три године, у њега ће бити уложено 220 милиона долара. Тим новцем биће плаћен завршетак истраживања, набавка опреме и серијска производња ракета, које ће се ускоро наћи и у оружаним снагама УАЕ.

Шта је „алас“

„Алас“ је противоклопни ракетни систем великог домета који је намењен дејству против тенкова, али и оклопних возила, бродова, нисколетећих хеликоптера и циљева на тлу. Издваја га изузетан ниво прецизности, која се постиже телевизијском или инфрацрвеном главом за самонавођење, која ракету „алас“ претвара у неку врсту „ракетног снајпера“. 

(Данас.рс)