Прочитај ми чланак

ОБРНИ ОКРЕНИ, ОПЕТ ИСТО: Дачић се нагодио, СПС улази у владу

0

Они ће највероватније добити три ресора, као што су имали и до сада, а ако им буде понуђено место мање, без фотеље ће остати актуелни министар енергетике Александар Антић

aleksandar-vucic-ivica-dacic-foto-marina-lopicic-1463774169-911081

Лидер СПС Ивица Дачић договорио се с премијером Александром Вучићем у вези са уласком у Владу, сазнаје Курир у врху СПС! Социјалисти ће, према начелном договору, највероватније добити три ресора, као што су имали и до сада, а ако буду добили ресор мање, без фотеље ће, због мира у странци, остати или Дачић, или актуелни министар енергетике Александар Антић.

Дачић и Вучић начелно су постигли споразум у вези са учешћем социјалиста у власти.

– СПС ће највероватнијдобити три ресора, а ако буду добили два, онда ће из Владе летети или Дачић, или његов заменик Александар Антић. Највероватније је да ће то ипак бити Антић. То ће неко време смирити тензије у СПС јер би, у супротном, сви дигли буну и напали их да су договор с Вучићем правили само због себе – открива наш саговорник.

Дачић ће о овоме разговарати с највишим функционерима већ сутра, уочи консултација са шефом државе Томиславом Николићем.

– На Председништву СПС биће речи о томе да СПС поново сарађује са СНС, пре него што се Дачић сретне са Николићем. Дачић ће иначе председнику Србије рећи да има већину за састав владе, али не сам, већ са Вучићем – каже извор Курира.

Што се тиче ресора који би могли да припадну СПС, за сада су све карте отворене.
– У игри су министарство одбране или дипломатија, или министарство полиције. Дачићу се баш не мили да преузме одбрану, а тешко је да би се Вучић одлучио да МУП, као важан ресор, препусти СПС, па су велике шансе да лидер СПС и даље остане шеф дипломатије – прича наш саговорник.

Ипак, део социјалиста тражи да сем министарстава СПС припадне и место председника Скупштине.
– Онда би на тој позицији могао да се нађе Антић или Славица Ðукић Дејановић – подсећа извор Курира.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже да је коалиција са СПС најповољније решење:
– СПС има много мана, али је мања штета да уместо њих у владу уђе ЛДП Чедомира Јовановић. Јер кога уопште представља ЛДП? И цензус су прешли само зато што су се удружили са још две странке, а ЛДП је лош за владу јер је персонификација антинационалне идеје. Најбоље би било да СНС сам формира владу, а ако процењују да им ипак неко треба, онда је боље да то буде СПС .