Прочитај ми чланак

ОБРАЗ: За сложну Републику Српску!

0

Покрет Образ у потпуности подржава позив Његове Светости Патријарха Иринеја политичким снагама у Републици Српској да одустану од митинга заказаних за 14. мај, а да решење за све несугласице и тешкоће потраже у братским разговорима, како би се избегла опасност од грађанских сукоба и разарања РС.

obraz za sloznu srpsku bijeljina

Они који овакав очински позив Његове Светости одбацују и осуђују као наводно „мешање у политику“, заправо показују зачуђујуће низак степен духовне присебности, националне свести и државотоворне одговорности. Својим неразумевањем Патријархове пастирске бриге, они показују и недовољно разумевање кључних интереса државе и народа којим желе да управљају.

Република Српска се од свог оснивања налази у готово непрекидном ванредном стању, принуђена да се без предаха бори против оних који би желели да је униште и споља и изнутра. Упркос свим недаћама, РС је успела да задржи свој идентитет и родољубиви дух, као и да се у спољној политици повеже са Русијом чвршће него иједна друга држава на Балкану. Због тога је недопустиво и крајње штетно односити се према власти у РС на исти начин или чак горе него према србомрзачком режиму у Црној Гори или према марионетској диктатури у Србији.

Докле год је држава у ванредном стању и на удару непријатеља, сваком Србину на првом месту мора бити светосавска слога и државотворно јединство. Било која врста дневно-политичке борбе — ма колико била уоквирена социјалним паролама, причом о бољем животу и позивањем на борбу против корупције — мора бити стављени у други план. Ко то не схвата, тај се неминовно сврстава међу рушитеље Републике Српске по рецепту београдског „Петог октобра“ или кијевског „Мајдана“.

* * *

Активисти Образа у Бијељини, Добоју, Модричи и другим градовима Републике Српске лепили су плакате и налепнице са поруком „Са сложну Српску!“, показујући и на тај начин какав треба да буде однос светосавских родољуба према актуелним догађајима у РС.