Прочитај ми чланак

ОБРАТИЛИ СЕ ВУЧИЋУ: Ево шта су му поручиле породице убијених и несталих са Косова!

0

Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији затражило је данас од председника Србије Александра Вучића да на унутрашњи дијалог не зове "кривце за садашњу реалност" на Косову и Метохији, бившег председника Бориса Тадића, Чедомира Јовановића, Ненада Чанка и бивше ДОС-овске државнике.

За Тадића у саопштењу кажу да је као бивши председник Србије отворио пут ка признању и омогућио признање Косова и у време свог мандата тражио измештање дијалога Београда и Приштине из УН у надлежност ЕУ.

– Тадић данас захтева да Србија призна Хашиму Тачију столицу у УН, а није смео и хтео да јавно каже и тада као и сада да је Хашиму Тачију место у Хашком трибуналу а не у УН – каже се у отвореном писму достављено медијима.

У саопштењу наводе и да остале политичаре не треба позвати на дијалог јер су, како наводе, починили тешко кривично дело одлуком владе из 2002. године о ослобађању албанских злочинаца Љуана и Бекима Мазрекуа, иако су признали да су убијали српске цивиле и силовали српске девојчице.

– Такви злочинци су ослобођени од стране тадашње владе која је то учинила противно закону и Уставу Републику Србије и поред тога што су правоснажно осуђени на 20 година робије – наводи удружење.

То удружење сматра да су и команданти некадашње ОВК, као и ДОС-овски режим одговорни за саучесништво у злочинима почињених на КИМ и наводе да је одлуком савезне владе Војислава Коштунице и републичке владе Зорана Ђинђића ослобођено 2.108 припадника терористичке ОВК.

Сматрају да главна тема дијалога мора да буде именовање криваца за погубне одлуке бивших државника.