Прочитај ми чланак

ОБРАДОВИЋ: Живимо ванредно стање, За Вучића гласају зато што га се плаше

0

"Самоизабрани председник нас нуди, продаје, прети... Имамо само 83 дана до бојкота, да се изборимо за подршку народа у сваком селу Србије. Људи не гласају за Вучића зато што га воле, него зато што га се плаше. Треба народу објаснити да не треба да се плаши", рекао је између осталог Бошко Обрадовић гостујући у "Утиску недеље".

Boško Obradović, Printscreen/EON – То што се у суботу увече састала готово комплетна опозиција, а ниједан медиј са националном фреквенцијом или новине нису извештавале о томе, јесте довољан аргумент за бојкот избора. Овде више нема политике, више не постоје нормални услови за политички програм, политички живот, ми живимо ванредно стање. Све се изгубило. Ми смо таоци несрећног пада деведесетих година прошлог века, нисмо освојили никакву алтернативу 5. октобра, дозволили смо долазак самоизабраног председника Вучића, незрелог дечака, који себе доживљава као жртву, и има непостојеће непријатеље. Његов отац је Војислав Шешељ, а „ванбрачни је син“ Бориса Тадића. Он се игра са емоцијама свог народа. Има ли Хитлера без Гебелса? Да ли је могуће да то све спроводи уз помоћнике. А ко су помоћници који нас трују лажима, преко медија, и до када ће они да бране тај ненормални политички живот? Ово је све лаж. А наша деца и ми смо понижени, цури нам живот, морамо да једном прекинемо са овим, да не живимо у лажи – рекао је Обрадовић.

На његове речи се надовезао драмски писац и професор драмских уметности Небојша Ромчевић:

– Вучић је прошлост! Имамо ли капацитета да се дигнемо из овог историјског блата? Муљање, бахатост, ствари су којима се морамо дићи из пепела, да изађемо из политичке адолесценције. Народ треба да престане да тражи лидера, свако ко буде дошао мора да понуди потпуно нов концепт. Правда је циљ државе. У овом правцу даље не може, ми смо на граници нестанка, немамо ваздух, воду, омладину, институције, судство, имамо халуцинацију. Људи се бране кад су угрожени по линији угрожености.

Заменик главног уредника недељника „Време“, Јована Глигоријевић, је истакла:

– Биће избори који ће значајнији део опозиције бојкотовати, није ме изненадио коначан датум избора, а у суботу смо већ видели коалиције Звоно, Грађанска слободна Србија…, не могу све ни да их попамтим. Почела је распродаја посланичких места, имаћемо мале покрете, а радознала сам, шта ће значити кампања бојкота. Не мислим да је Вучић наша прошлост, он је и те како садашњост, живимо у ужасу, дотакли смо дно. Треба објаснити гласачима СНС шта је у Крушику, Гроцкој, Брусу… То треба и Европа да зна. Да није било Маринике Тепић и Мирослава Алексића, не бисмо знали за афере. Ево и Зорана Михајловић је прошла кроз напад радикала, да види како је опозиционим политичарима. Парламент је изгубио смисао, разумем бојкот Скупштине.

Бошко Обрадовић је потом додао:

– Изашао сам на бину са комплетном породицом, то је моја мирна лоука, са њима сам пролазио кроз муке, а нисам човек који не уме да погреши. Моје две ћерке су постале пунолетне и оне не могу да гласају у накарадном политичком систему и размишљају да оду ван земље. То је за мене драматичам тренутак. Драматично је да данас немамо слободу у Србији, Вучић је преко трећих лица хтео да купи Н1, власници нису пристали, мала оаза слободе је ваша телевизија и ваша емисија. Ми сви бранимо слободу. Вучић никад сам не спроводи све, ја сам поднео пет кривичних пријава против полиције, чека их 30 године затвора. Имамо глад за слободом, треба нам плурализам а не јединство, да људи слободно гласају, да не страхују и да им никако држава не буде послодавац, што је опасно. Самоизабрани председник нас нуди, продаје, прети… Имамо само 83 дана до бојкота, да се изборимо за подршку народа у сваком селу Србје, подршку Европе и под три. морамо се обратити директно гласачима СНС, који се плаше Вучића. Они су уцењени и понижени. Догађај у Дому синдиката је почетак краја Вучића.

Ромчевић тврди да се Вучићу и овој власти ближи крај.

– Ако људи хоће на фер изборима да им Вучић буде председник, немам ништа против, али свака грешка се плаћа, у судници, затвору. Људи у судству су се заклели да ће својом чашћу, а овде се руши устав свакодневно, живимо у неорганизованој држави. Не постоји виши интерес од правде. Морамо да имамо слободу и будућност, живимо аномију, а то је одсуство сваког закона. По закону гравитације ово не може опстати, ово је готова прича, не може да опстане, тоне све дубље. Пропасти више од овога не можемо. Остаће ово стање још шест месеци, годину, највише две. Људима треба објаснити да не требају да се плаше. А људи су дигли глас, не смеју да се плаше.

Обрадовић каже да опозиција неће признати резултате на „лажним изборима“.

– Вучић никад није победио на слободним изборима, победио је Тома Николић. Ни за Ану Брнабић нико никада није гласао. Касније је отимао на изборима јер је имао медије, судство, полицију, тужилаштво, обавештајне службе… Вучич је потписао седам сати пре завршетка гласања 2012. које Тадић није – да Србија никад не уђе у Европску унију! Питајте Немце. И зато је дошао на власт. Сви морамо заједно да изађемо и да зауставимо ово језиво стање. Литије у Црној Гори је борба за част и достојанство, Мило Ђукановић и Александар Вучић су власници Београда на води, они су заједно. Да ли су заједнички уплатили пет милиона евра у аустријској банци Беби Поповићу. Нека докаже власт да су уложене арапске паре.

Мигрантска криза је посебна, широка и осетљива тема, која је само на кратко била тема у емисији.

– А осетљива је тема хришћанска криза. Имамо проблем са мушкарцима између 18 и 30 година, има ту и проблематичлних људи. Влада је потписала уговор са Аустријом да се мигранти враћају из Аустрије у нашу земљу, а не у земљу из које су дошли – додао је Обрадовић, а Ромчевић се надовезао:

– Наша држава нема никакав план низашта, неспособни су, па одоше наши људи који раде за 200 евра, што би они остали овде? Да обрађују земљу? Па што је ми не обрађујемо. Ситуација је деликатна. Земља у којој министар здравља оптужи друге министре да су шпијуни, и за то нико не одговара, то вам говори о држави где нема правила и закона. Ана Брнабић је завршила крш факултет, осми у Мичигену, а 2.040 у свету, мора да се помучи да стигне Мегатренд, па користи неке термине…