Прочитај ми чланак

ОБРАДОВИЋ: Сви ближи сарадници Вучића купили дипломе или плагирали докторате

0

Лидер покрета Двери Бошко Обрадовић изјавио је данас да су сви најближи сарадници председника Србије Александра Вучића купили дипломе или плагирали докторате.

Он је на конференцији за медије у Скупштини Србије казао да је Српска напредна странка формирана и функционише као завереничка дружина политичара са купљеним дипломама и плагираним докторатима, који никада не би могли да дођу на државне функције да нису учинили та кривична дела.

Као пример је навео бившег председника Србије Томислава Николића, министра унутрашњих послова Небојшу Стефановића, министра финансија Синишу Малог и гувернерку Народне банке Србије Јорговаку Табаковић.

“У Влади седе четири министра са више него упитном основном факултетском дипломом – Небојша Стефановић, Александар Вулин, Зоран Ђорђевић и Александар Антић”, рекао је Обрадовић. Он је позвао истраживачке новинаре да испитају како су њих четворица стекли факултетске дипломе јер је, како је навео, доказано да је Стефановићева диплома фалсификат, а истакао је да би требало да се преиспитају све дипломе и докторати запослених у јавном сектору. Обрадовић је рекао и да је директорка “Службеног гласника” Јелена Триван за докторску дисертацију, коју је одбранила 2013. године на Филолошком факултету у Београду, из његове књиге “Српски завет” украла два пасуса без навођења аутора и извора.

Он је рекао да је површним прегледом само једног поглавља докторксе дисертације Триван потврдио да су два пасуса из његове књиге дословно преузета на страни 117. Обрадовић је рекао да је исти чланак “Српско коло” “из његове књиге преузиман на још два места, на странама 122 и 123 доктората”.

“На тај начин Јелена Триван преузела је већи део текста из мог чланка ‘Српско коло’, из књиге ‘Српски завет – српско национално питање данас’, који је објавио Српски сабор Двери 2007. године у Београду”, рекао је Обрадовић.

Он сматр да Јелелена Триван, или аутор њене докторске дисертације, није директно “покрала његову књигу”, већ је делове преузела са сајта ризницасрпска.нет, на коме је јасно написано одакле је преузет текст. Обрадовић је рекао да је интересантно што још нико није тражио смену Јелене Триван са места директорке “Службеног гласника”, “на коју ју је поставила БИА преко СНС”.