Прочитај ми чланак

Обрадовић: Исправити грех и подићи споменик Дражи Михаиловићу у Београду

0

Председник покрета Двери Бошко Обрадовић изјавио је да је потребно исправити "историјски грех" према генералу Југословенске војске у отаџбини Драгољубу Дражи Михаиловићу и подићи му споменик у Београду.

„Београд има много партизанских споменика, што ми не споримо ако су били ослободиоци, али нема споменик ђенералу Дражи. Пре тога, потребно је откривање његовог гробног места и сахрањивање његових посмртних остатака“, казао је Обрадовић на округлом столу „Нови српски патриотизам – политика сећања и политика будућности“ у Прес центру Удружења новинара Србије.

Обрадовић је навео да српски народ има бројне трауме из Другог светског рата, да још постоје поделе на четнике и партизане и нагласио да потребно то превазићи а шта је могуће тек након „обрачуна“ са последицама комунизма. Истакао је да поделе није могуће превазићи ако се не испуни цивилизацијска норма „од Антигоне до данас“ – право мртвих на достојно гробно место.

Обрадовић је рекао да је потребно лоцирати „масовне гробнице више десетина и десетина хиљада жртава комунизма“, вратити сву одузету имовину након 1945. и отворити југословенске архиве и досијее.

Он је нагласио да је потребно покренути јавну расправу о враћању краљевине као државног уређења Србије.

„Ми поштујемо партизански покрет и сваки ослободилачки покрет, али разликујемо партизане као ослободиоце и комунисте који су страховладом уништавали све што је било наслеђе краљевине“, додао је Обрадовић.

Обрадовић је навео да је потребно утврдити и ко је „отац српске нације“, да ли је то Јосип Броз Тито или Стефан Немања, родоначелник династије Немањића.

„Одмах да се изјаснимо, што се Двери тиче, ми нисмо за Тита, ми смо за Стефана Немању. Ми се обавезујемо да након смене власти неће бити померања Споменика Стефану Немањи (са Савског трга у Београду). Напротив, ми сматрамо да сваки град и општина треба да има споменик Стефану Немањи“, нагласио је он.

Обрадовић, који је најавио кандидатуру за председника Србије испред „Патриотског блока“, истакао је да ће током предизборне кампање наступати „светосавски“, да ће настојати да мири „завађену браћу“ са тезом да то није могуће док се не исправе „неправде из доба комунизма“.