Прочитај ми чланак

ОБРАЧУН У ПОЛИЦИЈИ Смењен начелник ПУ Нови Сад!

0

Начелник Полицијске управе Нови Сад Милорад Шушњић смењен је почетком септембра, практично у тајности, пише "Блиц".

Како се наводи, решење о смени Шушњића датирано је на 1. септембар, али му је уручено синоћ, наводно због тога што је у претходном периоду био на годишњем одмору. За сада, међутим, нема званичних информација о томе зашто је до смене дошло, као ни шта је конкретан разлог и да ли има везе са бруталним пребијањем младића у Новом Саду које се десило крајем августа, а за које је јавност сазнала тек током викенда и након објављивању видеа на друштвеним мрежама.

Milorad Susnjic foto Printscreen Youtube novosadskatelevizija

То пребијање младића у Јеврејској улици у Новом Саду, а за које се сумњичи Иван Контић (30), десило се само неколико дана пре формалне смене. Такође, наводе и да она није директно повезана са тим догађајем, као и да се „кувало“ и пре инцидента који је, мало је рећи, узнемирио грађане Србије.

Можда све ово не би било толико чудно да се за читав догађај, и све што се потом дешавало, сазнало исте вечери, тачније 24. августа, након што је снимљен сигурносним камерама и након што су му је сведочио известан број људи. Међутим, то није био случај. Дакле, на подизање оптужнице против Контића се чекало 19 дана, што је потврдило и Тужилаштво, док су Владимир Ребић и Небојша Стефановић безуспешно покушали да сакрију ту чињеницу, тврдећи да је Тужилаштво одмах било обавештено.

Да је М.М. (28) претучен те вечери, јавност је сазнала тек 9. септембра, и то након што је снимак са сигурносних камера пуштен на друштвене мреже. На њему, како је ових дана утврдила полиција, Иван Контић најпре туче М. М. који онесвећен пада на земљу, али без обзира на то, са ударцима наставља и на крају му ломи обе руке.

Тек тада се у јавности појављу спекулација о томе да је полиција покушала да заташка овај случај, док са друге стране она негира да је то посреди. У причу се укључило и тужилаштво, које пак, за разлику од полиције о самом случају, његовом пријављивању, па и боравку Контића у просторијама ове установе, говори сасвим другачије.

С тим у вези су и званична саопштења и из једне и из друге институције, а односе се на то што је Контић, сада осумњичен за покушај убиства Новосађанина М. М. (28), био у Основном тужилаштву у Новом Саду 8. септембра, свега три дана пре него што је за њим расписана потерница и на интернету објављен снимак језивог пребијања.

Како су данас (јуче) рекли у Основном јавном тужилаштву, у тренутку када је Контић био у овој установи, нису имали информацију да се за њим трага због покушаја убиства, док у МУП-у тврде да је тужилаштво о свему било обавештено још 24. августа.

Сада већ смењени начелника Полицијске управе Нови Сад Милорад Шушњић, рекао је данас да су „апсолутно нетачне тврдње“ Основног јавног тужилаштва у Новом Саду да га је о случају пребијања младића у Јеврејској улици 24. августа полиција први пут обавестила 4. септембра.

– Истине ради, Основно јавно тужилаштво је о догадјају обавештено истог дана. Тачније, чим су лекари завршили све прегледе и званично констатовали степен повреда оштећеног, вођа смене у Полицијској испостави Стари град Тијана Поповић је телефоном о свему обавестила заменика основног јавног тужиоца Светлану Сувајџић, која је догађај квалификовала као кривично дело тешка телесна повреда – навео је Шушњић у изјави за јавност.

Он је додао да то потврђује и увид у листинг позива који су 24. августа остварени са дежурног телефона у Полицијској испостави Стари град, као и да је полицијска службеница Тијана Поповић спремна да све наведено потврди и на полиграфском тестирању.

– Питам и заменика основног јавног тужиоца Светлану Сувајџић да ли је спремна да уради исто, уколико сматра да о догадјају није обавештена 24. августа“- закључио је Шушњић.