Прочитај ми чланак

Обнављају Римско царство – али Срби морају бити ван Европе | Рељић, Перишић, …

0

РЕПУБЛИКА Српска је део својих надлежности из Дејтонског споразума унијела у БиХ, а као што их је унијела, може да их изнесе, рекао је директор Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић.

„Зато је притисак на Српску, њеног предсједника и државне органе чврст основ за одбрану правним и демократским средствима“, рекао је Цицовић на трибини „Слиједи ли коначни обрачун Запада са Српском“, која је одржана у Београду.

Напад на Српску траје од почетка дејтонске БиХ, а најновијем и најжешћем, кординисаном са насиљем над Уставом, народ је дао снажан одговор, рекао је Цицовић.

– Сви изласци српског народа на границу свог ентитета са паролом „Граница постоји“ не казују само да је граница ентитета Дејтонска категорија, него и да је оптужба против предсједника Српске граница преко које се не може прећи – истакао је Цицовић.

Млађен Цицовић и Милан Љепојевић

Притисци са Запада не престају већ се појачавају, а циљ је да међународно признати ентитет у оквиру БиХ остане без свог садржаја, указао је дипломата Владислав Јовановић, апелујући на јединство и мудрост српског народа.

– Треба озбиљно схватити и прихватити претење које стижу, неке су бруталне, личне природе, неке мало скривеније али све су оне још увек у домену тактике, не у домену стратегије – рекао је Јовановић, који је бивши шеф дипломатије СРЈ.

Драгомир Анђелковић, политички аналитичар, истакао је да је Српска борбена и храбра, као и да има одлучно руководство.

– Народ који је прошао кроз рат, искалио се и одбраниће се шта год да се деси али добро је не пролазити кроз нове голготе и дестимулисати непријатеље да пређу неку линију – казао је Анђелковић.

Непризнати високи представник Шмит је одлучио да оптужи легалног предсједника Републике Српске, али ако неко мисли да Додик није исто што и Српска, онда се преварио, истиче политиколог Ненад Кецмановић.

– Оптужницу подиже суд и тужилаштво којих нема у Дејтону, због тога што крши одлуке непостојећег високог представника и то на основу неуставних бонских овлашћења – категоричан је Кецмановић.

План Запада је да путем познатих инструмената сломи и пороби српски народ преко Републике Српске, што укључује и економске санкције, указује публициста Синиша Љепојевић.

– Јако им је важно да Републику Српску сломе, јер она је симбол отпора и спремности Срба да се боре за своју слободу и свој статус – нагласио је Љепојевић.

Нелегални високи представник Кристијан Шмит – указао је Александар Павић – већ је својим ранијим бахатим понашањем изазивао природан отпор код Срба у БиХ. Међутим, једно је бахато понашање самопрокламованог колонијалног управника, а нешто сасвим друго сазнања о његовој пронацистичкој прошлости.

Наиме, наставио је Павић, открића Центра за друштвено-политичка истраживања о ранијим напорима Шмита да рехабилитује нацистичке злочинце нам говоре да је Запад, у свом настојању да коначно покори Србе, спреман да иде до краја – баш као и Хитлер и нацистичка Немачка.

Са таквима је компромис немогућ, баш као што је био и са нацистима. То знамо ми Срби, то знају Руси, то зна и Запад. Зато је садашња борба против оних који су Шмита поставили егзистенцијална у сваком погледу и тако се према њој треба односити – упозорио је Павић.

Александар Врањеш, амбасадор БиХ у Србији, изразио је наду да ће Српска, не само издржати, него и победити, а како је навео, „Шмит је само један од пролазника којима смо видјели леђа и којима је Додик махао када су узлијетали изнад територије Републике Српске“.

Народ Српске је потпуно свестан шта се дешава у овом трентуку, да неко хоће да им узме земљу и знају шта ће се десити ако земља буде књижена не у Бањалуци, него у Сарајеву.

Сви притисци указују да они који су са Запада учествовали на разарању бивше државе никада нису ни показали намеру да се Србима омогући равноправан и функционални однос са другим заједницама, рекао је аналитичар Слободан Рељић.

Указао је да догађања и на Косову и Метохији, и у Републици Српској, као и поруке које стижу са Запада недвосмислено показују да се више не може очекивати да „западни /не/пријатељи“ могу бити партнери за задовољавајуће решење „српског питања“, те да српском народу нуде „добровољно ропство“ и захтевају да буду срећни пред том понудом „која се не може одбити“.

– Овде се мора сићи са европског пута ако хоћете било шта да урадите, јер ако сте на европском путу, онда ће вас сваки пут Кристијан Аманпур подсетити да је нормално да издате српски интерес јер желите у Европу – истакао је Рељић.

Он је нагласио да је у овом времену одговор народа позитиван о кључним питањима по српске националне интересе и да апсолутно постоји национални консензус о томе да нема предаје Косова и нема урушавања Републике Српске.

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир рекао је да Република Српска сада бије одсудну битку зато што се против ње води хибридни рат и јер су нападнути председник Српске и њена територија преко имовине.

Ненад Кецмановић, Синиша Љепојевић,

Слободан Рељић и Срђан Перишић

– Ова битка за имовину је одсудна, а ако је добије друга страна, онда ми више немамо оно што чини сваку државу, а то је територија под вашом контролом, односно имовина над том територијом – рекао је Будимир на трибини „Слиједи ли коначни обрачун Запада са Српском?“.

Истакао је да у овом периоду хибридног рата који се води против Српске, треба бити врло опрезан и издржати.

– Али, треба бити и свјестан ако ову границу пређу, ми послије тога нећемо имати шта да бранимо. Послије тога немамо резервног положаја. Ова борба мора бити схваћена као одсудна битка за опстанак Српске. Друга страна је то схватила као одсудну битку за централистичку БиХ, не дејтонску. Ми морамо да издржимо, другог избора немамо и побиједићемо – рекао је Будимир.

Он је навео да се кроз одлуке Уставног суда и лажног Кристијана Шмита напада функционална власт, а циљ је да Република Српска нема функционалну власт, што се ради у континуитету на различитм нивоима.

– Сада је напад извршен на главни симбол суверенитета Српске и националне и суверенистичке идеје у Српској посљедњих година, а то је предсједник Милорад Додик. Ако Додик буде осуђен, шта да очекују остали функционери и грађани Српске? А јасно је да послије тога функционалности власти у Српској не може да буде – рекао је Будимир.

Истакао је да то није битка за Додика као личност него за најважнију институцију Српске, али и за политички симбол који је носилац политичке функционалности и суверености и који мора да се политичко-правно одбрани.

Он је оценио да је за одбрану председника Српске кључан народ Српске, који је потпуно свестан шта се дешава у овом тренутку, те додао да су сељаци свесни да неко хоће да им узме земљу и знају шта ће се десити ако та земља буде књижена не у Бањалуци, него у Сарајеву.

Будимир је истакао да јавност Српске мора бити мобилисана по том питању и ангажована, што је и показала на скуповима „Граница постоји“ да разумије те процесе.

Према његовим речима, други напад на функционалну власт Српске је напад на територију преко имовине, јер је Српска де факто држава, а циљ је да се она детериторијализује и дефункционализује, да јој се „извуче тепих“ испод ногу као политичко-територијалне заједнице која се зове Република Српска, тако да геополитички субјективитет ентитета престане да постоји.

Будимир сматра да Шмита уопште не треба потцењивати, те додао да он не мисли да ће избори да промене немачку спољну политику према Србима, те оценио да је на делу немачки империјализам.

Указао је да ће нови немачки империјализам и његов утицај на регион бити све јачи, али да је с друге стране немачки корпоративни утицај доста мали у Републици Српској, јер немачке компаније нису налазиле интерес у БиХ и Српској.

Будимир је истакао да се према Српској кумулативно делује финасијски и да су очекивали да ће финансијски да пропадне у јулу, али да је Српска показала финансијску стабилност и да је преживела, као и да ствара нове односе и налази новац на другој страни, при чему је указао и на земље БРИКС-а.

Додао је да верује да Српска има снаге и да показује жилавост коју нико не очекује и да ће изаћи као победник.

Професор геополитике Срђан Перишић изјавио је да је очигледно да се Запад припрема за коначни обрачун са Републиком Српском и да се успешан отпор томе може пружити само ако Срби, а поготово српска елита, схвати да нису део западне цивилизације, а поготово неке јединствене европске која и не постоји.

– Срби нису део европске цивилизације јер она и не постоји. Под европском цивилизацијом се подразумева само романо-германска. Она себе сматра једином у Европи. Те претензије су неодрживе и Срби то морају одбацити.

Он је истакао да сваки покушај тумачења историје на тврдњама универзалности једне цивилизације није ништа друго него шовинизам, расизам и колонијализам, а Србима је потребна антиколонијална борба како би одбацили универзализам који им се намеће два века.

Перишић је указао да западна култура јесте романо-германска цивилизација и примењива је само у границама те цивилизације, док Срби и неки други народи, као што су Руси, припадају сасвим другој цивилизацијској матрици, источно-православној цивилизацији.

– Међутим, Запад је користио своје успехе у материјалној и техничкој сфери како би учврстио своју доминацију у свету, која се изражавала кроз физичко и насилно поробљавање народа и држава /освајања, пљачкања, колонијализам/, и кроз наметање сопственог цивилизацијског модела свим другим културама и цивилизацијама. То наметање се примењује као универзално обавезујућа норма, јер наводно романо-германска цивилизација поседује „универзалне вредности“ па су оне обавезне за све – навео је Перишић.

Он је рекао да европски космополитизам није ништа друго до романо-германски шовинизам, и шири се међу неромано-германским народима великом брзином.

Учесници трибине

Перишић је нагласио да се мора пружити дубински отпор за одбрану Републике Српске, тиме што Српска неће примењивати и доносити западне законе супротне култури и цивилизацијској матрици којој Срби припадају, али и тако што ће створити своју државну банку.

– Српска елита мора да разуме да нисмо део Запада и оног момента кад то схватимо ми смо победили. Никакав НАТО, амерички амбасадор, /Кристијан/ Шмит, /Џорџ/ Сорош, и њихове продужене руке из ЕУ не могу да зауставе српску победу у оном моменту када схватимо да нисмо Запад – указао је Перишић.

Декан бањалучког Факултета безбједносних наука Предраг Ћеранић рекао је у обраћању да је више него јасно да је оптужница против председника Републике Српске Милорада Додика политички чин, правно потпуно неоснован и још један доказ да колонијализам постоји и то у Европи.

– БиХ је земља у којој странац доноси акт којим се свака непослушност, односно неспровођење његових наредби, третира као кривично дјело. Апсурд је тим већи што је „преступ“ предсједника Додика у потписивању закона који је донио парламент, што је његова уставна обавеза – истакао је Ћеранић.

Он је нагласио да је основни циљ подизања оптужнице то да се уклањањем председника Српске, који је пружио снажан отпор антидејтонским активностима, Републике Српска сведе на празну љуштуру.

– Без права на имовину, она би осим економског слабљења доживјела и политичко понижење. Све би за посљедицу имало постепено цурење капитала и становништва, и на крају бисмо имали ситуацију какву гледамо на Косову и Метохији – обесправљен народ, уз свакодневна премлаћивања и привођења уз жмурење такозване међународне заједнице – рекао је Ћеранић.

Он је додао да се ово у Српској не може постићи без кооперативне власти која се настоји наметнути кроз економске притиске, политичке уцјене, организовање протеста и „ко зна колико неуспјелих обојених револуција“.

Према његовим речима, стиче се утисак да је, осим политичког урушавања Српске, још већи циљ стварање хаоса на подручју које је дефинисано као „западни Балкан“.

Ћеранић сматра да се морају разоткривати скривене намере оног ко над Српском чини насиље и томе дати медијску пажњу. Он је истакао да су протести под називом „Граница постоји“ и најаве да би долазак Шмита на подручје Српске могао изазвати негодовање становништва у виду неформалних окупљања грађана, дали резултат.

– Шмит у Српску долази искључиво инкогнито, те се и опозиционари на које је рачунао од њега ограђују и постају солидарни са властима у његовом непризнавању као високог представника – нагласио је Ћеранић.

Ћеранић је истакао да Српска више није сама, нити су њени савезници нејаки, те нагласио да јој две велике силе, сталне чланице Савета безбедности УН, дају подршку.

Уредник портала Све о Српској и Факти Ђуро Билбија рекао је да се председнику Републике Српске, да је све по Дејтону, никада и ни за шта не би могло судити у Сарајеву, већ само у Бањалуци, по законима Српске, ако се за то стекну законима Српске предвиђени разлози.

Он је нагласио да, ако нешто треба да пропадне, то није Република Српска, него, како је навео, све што је недејтонско, антидејтонско и неоколонијално у ингеренцијама и функционисању БиХ.

– „Дивизије“ Републике Српске су у одлукама којима је Народна скупштина Српске обавезала и себе, и извршну власт, и све што је српско, на враћање отетог. То је обавезујући стратешки простор, а реализација ће зависити од глобалног препакивања и снажења светске већине – истакао је Билбија.

Он је указао да се, ипак, већ сада нешто може учинити, а то је да Народна скупштина Републике Српске треба најхитније да се обрати Уставном суду Српске, са образложеном иницијативом да све што је Уставни суд БиХ чинио у вези са имовином, али и не само са имовином, прогласи неуставним и неважећим на територији Републике Српске.

Билбија је нагласио да Уставни суд Републике Српске има право на то јер није хијерархијски подређен Уставном суду БиХ, као и да може да утврди и сва кршења Дејтона од Уставног суда БиХ, јер су многе кључне одредбе Устава Српске најдиректније изведене из одредаба Дејтонског мировног споразума и норми Устава БиХ, односно Анекса четири.

– Историја се убрзава и глобално препакивање ће Српској дати нове упоришне тачке и ослобађати је притиска водећих западних сила. Исти процеси ће бошњачки унитаризам и хегемонизам оставити без доброг дела досадашњих адута, а Мека више неће бити у Вашингтону – рекао је Билбија.