Прочитај ми чланак

ОБЈАВЉЕНО ДОДИКОВО ПИСМО ТАЧИЈУ, из Бања Луке поручују – Други пут ће бити ухапшен

0

Поводом навода да је Додик упутио званични позив Хашиму Тацију да дође на самит Процеса сарадње у југоистоцној Европи, из кабинета су поручили да је чланове тог самита позвало Председништво, а не лично Милорад Додик

Босанскохерцеговачки портал Клиx.ба објавио је фотографију писма председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика председнику привремених приштинских институција Хашиму Тачију на самит Процеса сарадње у Југоисточној Европи (СЕЕЦП), а који се ове године одржава у Босни и Херцеговини.

Првобитно је овај портал објавио информацију да је Додик упутио позив Тачију, да би из кабинета председавајућег Председништва БиХ стигла реакција у којој се каже да тзв. Косово није позвано као независна држава, већ као „недефинисани субјект с фуснотом“.

Тон писма је дипломатски, написан уз препознатљиве фразе, попут оне да је Додик задовољан што може позвати Тачија.

У реакцији из Додиковог кабинета синоћ је истакнуто да је позив упутило Председништво БиХ, а не члан Председништва БиХ. У писмо стоји да је позив упутио Додик, као и његов факсимил.

– Одушевљен сам што вас могу позвати на вечеру за челнике делегација које организује Председништво БиХ 8. јула – каже се између осталог у писму.

Pozivno pismo – Foto: klix.ba

Додик у писму ни на једном месту није споменуо тзв. Косово.

Учешће Косова на СЕЕЦП, како указују у Додиковом кабинету, решено је 2014. године уз сагласност свих оних учесница које не признају Косово: Србије, Грчке, Румуније, Молдавије и БиХ.

Према том решењу, Косово се одриче свог субјективитета као независне државе и прихвата да у СЕЕЦП уђе као недефинисани субјект Косово, уз фус ноту.

То исто прихватају и све друге учеснице СЕЕЦП, и оне које иначе признају Косово и оне које га не признају, наводе у кабинету Додика.

Истичу да на овом самиту као гост учествује и ЕУ која, како наводе у кабинету, такође не признаје Косово јер га не признају све чланице и за коју Косово наступа уз фус ноту са звездицом, а не као „Република Косово“.

Из Додиковог кабинета поручују да Председништво БиХ није позвало никакву Републику Косово, него недефинисани субјект Косово са фус нотом.

– Ми барем у Републици Српској, ако већ не БиХ, признајемо потерницу коју је за Тачијем издала Србија, без обзира што је неки не признају. Али, док је овде, на Јахорини где се одржава Самит по позиву Председништва и у сврху Самита, њему припада пуни имунитет у складу са међународним правом. И тако ћемо га испратити преко границе. А кад нам опет буде доступан и кад не буде заштићен имунитетом, биће ухапшен и по закону спроведен процес екстрадиције Србији – наводе за Тањуг из кабинета српског члана и Председавајућег Председништва БиХ.