Прочитај ми чланак

Објасни то Кадирову ускоро – Курти: Путину судити јер је ратни злочинац!

0

"Србија жели европски новац, руско оружје, кинеске инвестиције и америчку толеранцију. Али Србија није неутрална. Србија је на страни Руске Федерације и зато морамо да будемо опрезни“, казао је косовски премијер Аљбин Курти у интервјуу за CNN.

Руском председнику би пре или касније требало да се суди пред међународним судом, поручио је данас Курти, наводећи да је Русија у Украјини починила ратне злочине, преноси КоССев.


Тврди да би НАТО требало више да помаже Украјини, те казао да је Косово од почетка рата подржавало ову земљу.

Курти је рекао да је „пре 23 године почињен геноцид над Албанцима“, а да га је НАТО спречио.

„Тада је 860.000 Албанаца протерано са Косова – више од 80 одсто популације је протерано из својих кућа, имамо 20.000 жена и девојчица које су силоване, више од 12.000 ненаоружаних цивила је убијено и 120.000 кућа је уништено или запаљено“, тврди косовски премијер.

Курти је изразио наду да ће четири чланице НАТО које не признају Косово – Шпанија, Словачка, Румунија и Грчка – променити мишљење како би и Косово могло да постане чланица Алијансе.

„Србија није неутрална, већ на страни Русије“

Косовски премијер је и у овом интервјуу Србију дефинисао као претњу стабилности региона, наводећи да је уз Русију.

„Србија жели европски новац, руско оружје, кинеске инвестиције и америчку толеранцију. Али Србија није неутрална. Србија је на страни Руске Федерације и зато морамо да будемо опрезни“, тврди Курти.

Поново је говорио о српским базама, наводећи да су укупно 42 стациониране у близини Косова.

Подцртао је да Косово мора да буде веома опрезно јер би Србија „могла да одигра улогу ‘проxy-ја’ Руске Федерације на Западном Балкану“.

„Руско министарство одбране има посебну канцеларију у оквиру Министарства одбране Србије. Сада, када руски ‘блицкриг’ у Украјини пропада, ми смо забринути да они могу да покушају да прошире сукоб и да Западни Балкан може да буде ново руско бојиште путем њихових ‘проxy-ја’ – Србије или Републике Српске“, рекао је Курти.

Са друге стране, поручује да се Приштина не плаши, те да је Косово повећало буџет за одбрану за 52 одсто.

„Хибридни рат је припремна фаза за рат“

Курти је и за ЦНН рекао да се у региону води „хибридни рат“, те поновио да је у Нишу стациониран Руски хуманитарни центар, тј. како је казао, само 100 миља од Приштине.

„Хибридни рат није замена за рат, већ само његова припремна фаза“, додао је косовски премијер наводећи поново да је Приштина забринута и на опрезу, али не и уплашена, а уједно због тога што су партнери Косова САД, Велика Британија, Француска и Немачка.

„Знамо да се на Косову не брани само народ Косова, већ истовремено и НАТО, с обзиром на то да је НАТО веома интегрисан у архитектури безбедности наше земље“, поручио је Курти.

На питање шта Косово чини у борби против хибридног рата, Курти је поновио да је буџет косовског министарства одбране увећан, али и додао да се истовремено увећавају капацитети полиције и обавештајних служби и уједно сарађује са НАТО-ом.