Прочитај ми чланак

„НОВОСТИ“ ОТКРИВАЈУ: Министри „лете“ пре избора у СНС

0

Засада најугроженије позиције Михајловићеве и Јоксимовићеве.

Поједини министри из редова СНС биће замењени током реконструкције Владе, највероватније у марту, а врло лако би могли да остану и без високих страначких функција када следеће године буду одржани ванредни избори у најјачој српској партији.

Извори „Новости“ наводе да би управо овако требало да изгледа сценарио темељне реформе напредњачког табора коју је најавио њихов лидер Александар Вучић током прославе десетог рођендана у Краљеву, а која ће партији дати нову енергију уочи парламентарних избора 2020.

Уз то, велики кадровски резови очекују се и на локалу, где се спрема „метла“ за општинске челнике који се нису по вољи централи у Београду. Већ се оперише и са бројком да ће сваки десети локални „шериф“ СНС – бити смењен.

ЗАЛЕТ ЗА ГЛАСАЊЕ

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић објашњава за „Новости“ да је Вучићева порука најава реконструкције странке залет за нове изборе:
– Овакве промене потребне су у странци посебно после одређеног времена током којег се могло проценити ко је како и колико радио. Део политичке елите налази се већ пет година на истакнутим функцијама и ово је заправо мерење пролазног времена. Незахвално је говорити о којим се људима ради. Свакако, параметри треба да буду резултати, док показатељ за нове кадрове треба да буде њихов потенцијал.

Што се тиче Немањине 11, ту су излазним вратима тренутно најближе вицепремијерка Зорана Михајловић и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, које се нису либиле да отворено нападну премијерку Ану Брнабић, као што је то био случај приликом не тако давне афере о „геј сликовницама“ после које је председница Владе чак и понудила оставку шефу државе.

Није тајна да њих две највише „имају пик“ на Брнабићеву још од почетка мандата, не сматрајући је довољно јаким ауторитетом.

Јоксимовићева је тако својевремено у медијима истицала да је мандат добила од странке, и да ако изостану резултати у извршној власти онда сви сносе одговорност укључујући и премијерку.

Опет, Михајловићева је својим соло излетима већ нагомилала довољно минуса код Вучића, што је недавно навело и првог оперативца странке Дарка Глишића да јој јавно поручи „да се придружи Ђиласу и Шолаку“.

Последња пацка потпредседници Владе стигла је и од самог Вучића који јој је индиректно замерио што није реаговала када је амерички амбасадор Кајл Скот усред зграде Владе помињао Косово као независну државу.

Такође, постоје велике шансе да се списак за излаз из Немањине прошири још са неким именом.

Великих промена биће и у градским и општинским одборима. Конкретно, прелазне оцене нису добиле партијске филијале у Ражњу и Босилеграду, где напредњаци нису у власти.

Лоше се котирају и експозитуре у Куршумлији, Блацу, Ариљу, Богатићу, Суботици, Крагујевцу… тако да ће и тамо бити чистке.

Аналитичар Бранко Радун каже за „Новости“ да се преставници партије, када је она дуго на власти, опусте, не раде довољно, огрезну у корупцију, мање или више.

– Вучић је хтео да поручи да је спреман да спроведе чистку свих који се не труде. У странци се тачно зна ко како ради. Уколико неко на локалу прави проблеме, то утиче и на резултат партије на републичком нивоу – објашњава Радун и додаје да порука Вучића може да се тумачи и да ће доћи до промене неких чланова СНС и у Влади.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!