Прочитај ми чланак

„НОВОСТИ“: Америчка операција у Србији; АМБАСАДА САД: „Шокинг!“

0

Фотографије сусрета америчких дипломата са организаторима протеста дела српске опозиције у београдском хотелу "Хилтон", дело су обавештајних структура САД.

То пишу „Вечерње новости“.

Позивајући се на сазнања из српских безбедносних структура, лист пише да је циљ ове операције био да се, по објављивању поменутих фотографија, у јавности стекне утисак како српске службе уходе опозиционе прваке, а да се накнадном „обрадом“ догађаја кроз друштвене мреже све иронично интерпретира као синдром „балканског шпијуна“ који је захватио српски обавештајни апарат.

Лист наводи да је вишечасовни разговор трећег секретара Амбасаде САД Катерин Вирџиније Влазак са Јеленом Анасоновић и саветника у амбасади Дејвида Лингрена Геренбека са лидером ПСГ Сергјом Трифуновићем у „Хилтону“ у јавности протумчен као директно мешање у унутрашњу политику.

На питање „Новости“ каквог је карактера био састанак у хотелу „Хилтон“, из Амбасаде САД им је одговорено да је њихов посао да разумеју ову земљу.

„Да бисмо то постигли, редовно се срећемо и слушамо разне представнике ове комплексне и фасцинантне земље. Ти сусрети укључују не само званичнике владајуће коалиције и опозиције већ и новинаре и пољопривредне произвођаче…“

Лист, међутим, констатује да се не може побећи од чињенице да је амбасадор САД Кајл Скот већ имао неколико инцидената који су окарактерисани као мешање у унутрашње односе Србије.

„Новости“ подсећају да се пре годину дана Скот појавио на бирачком месту као посматрач локалнх избора, а пре три године дошао је у седиште ДС, кад су стизали први резултати избора.

Тим поводом је на Твитер налогу америчке амбасаде у Србији објављена фотографија недељног плана, у ком су назначени задаци дипломата, укључујући и састанак са „лидерима опозиције, глумцима и члановима цивилног сектора“, на јавним местима.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!