Прочитај ми чланак

Новогодишњи економски спинови и лажи Александра Вучића

0

vucic-leteci-cilim

 

Нека буде јасно: Александар Вучић влада искључиво медијима и медијским лажима.

Недавно је Александар Вучић коментарисао податак Републичког завода за статистику (РЗС), према коме је незапосленост у 2013. години нижа. Медији су громогласно јавили да је незапосленост са 25,5% у априлу смањена за готово пет процената на 20,1% на крају године. Говорећи о проценама да би у 2014. години око 20.000 радника могло да изгуби посао Вучић је изјавио да је он морао да сачека крај године да би погледао коначан извештај РСЗ. Тако се показало да је он био у праву а не многи који су тврдили у скупштинској расправи и на свим телевизијама да је све већи број незапослених.

Међутим, када се погледа саопштење на сајту РЗС може се прочитати да је број запослених у 2013. години мањи у односу на претходну годину за 1,6% ?!? Међутим већина грађана прати медије а не улази у детаље сувопарних извештаја РЗС.

Зато није ни чудо да је ППВ наводно чекао крај године да би као видео извештај РЗС јер је та институција Вучићев верни саучесник у спиновању јавности. Тако је могао опуштено декретом објавити да је незапосленост у 2013. години нижа што нема никакве везе са реалношћу.

Формулација РЗС-а да је број запослених мањи за 1,6% је чист безобразлук и безочно обмањивање јавности.

Зашто се једноставно не каже да је стопа незапослености толика и толика што је за толико процената више у односу на 2012. годину?

Вештим спиновањем се користи термин пад стопе запослености уместо да се јасно каже да је у питању раст стопе незапослености. Ако је стопа запослености мања за 1,6% у односу на 2012. годину то у ствари значи да се стопа незапослености повећала за ваљда исто толико!

Са друге стране да безобразлук буде још већи Вучић уопште није тумачио податак о паду запослености већ извештај о стопама активности, неактивности, запослености и незапослености за период од априла до октобра 2013. године. Он у ствари нетачно и злонамерно интерпретирао податке јер се ради о међу-годишњим стопама за 2013. годину!

Другим речима, поредио је стопу незапослености у априлу 2013. године, са стопом у октобру 2013. године и рекао да је иста пала са 25,5% на 20,1% што је по извештају тачно, али се не ради о годишњој запослености. То је накнадно објаснио и Миладин Ковачевић из РЗС рекавши да је у октобру природно стопа незапослености мања због сезоне радова у пољопривреди.

Ако се вратимо на саопштење РЗС да је број запослених пао за 1,6% и ако је стопа незапослености у 2012. години била око 26% то значи да стопа незапослености у 2013. години била око 26,4% што је раст незапослености од око 0,4%. Наравно, причамо само о статистичким подацима док су реални подаци о стопи незапослености и њеном порасту још неповољнији.

Србија по расту привреде међу 10 водећих земаља у Европи –други новогодишњи спин

Тумачећи извештаје Републичког завода за статистику (РЗС), Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић изјавио је ових дана да се наша земља са растом привреде од 2,4% у 2013. години сврстала међу 10 водећих земаља у Европи.

Међутим у саопштењу РЗС се каже да је процењено да укупне економске активности у 2013. години мерене бруто домаћим производом и исказане у ценама претходне године имају реални раст од 2,4% у односу на претходну годину. Посматрано по активностима, највећи раст бруто додате вредности имају: сектор пољопривреде, шумарства и рибарства, сектор снабдевања електричном енергијом, гасом и паром и сектор прерађивачке индустрије. Са друге стране пад бруто додате вредности забележен је у сектору грађевинарства, сектору осталих услужних делатности и сектору трговине на велико и мало. Индустријска производња у 2013. години имала је раст физичког обима од 6,3%. Овом расту највише је допринео сектор снабдевања електричном енергијом, гаспом и паром. Процењено је да је пољопривредна производња у 2013. години имала раст физичког обима од 22,1%.

То значи да је Вучић поново погрешно и злонамерно протумачио извештаје РЗС-а.

Значи раст од 2,4% последица је раста индустије за 6,3%, раста пољопривреде од 22,1% и пада у горе наведеним секторима. Према томе, раст од 2,4% је пре свега узрокован растом у пољопривреди што је последица добре родне године у односу на прошлу која је била сушна.

Имплицитно то потврђује и РЗС само су њихове формулације крајње непрофесионалне како би подржале спин власти. У њиховом саопштењу се апострофира да највећи раст имају сектори пољопривреде, шумарства и рибарства што су гране које нису баш индустријског карактера и које не зависе само од економске политике и улагања него варирају у одређеној мери од родне до неродне године.

Друго, раст индустрије је опет нешто што није здрав раст јер га у нашем случају генерише сектор снабдевања електричном енергијом, гасом и паром. Шта је то у електропривреди ново изграђено како би то била локомотива раста. Може се рећи да је нешто додато мрежи гасовода па због тога имамо веће дистрибутивне капацитете. Претпостављамо да што се тиче електричне енергије податак односи на хидроелектране јер 2013. година није била сушна и топла па је водостај био задовољавајући. О томе говори и саопштење ЕПС-а у коме се указује су проточне хидроелектране повећале производњу за више од 12% а термоелектране за 9,3%.

Да закључимо причу о спину српског раста. Раст од 2,4% нема апсолутно никакве везе са побољшаном привредном структуром, економском политиком, растом индустрије по основу нових улагања већ је резултат два фактора.

Први је да је била година родна за пољопривреду и хидро повољна за енергетику. Други фактор је основа по којој се мери раст. БДП Србије из 2012. године је релативно мала основица тако да и мали раст даје проценте који се чине великим када се пореде са другима, који имају много већу основицу. За земљу као што је Србија раст од 2-3% је готово ништа. Толико може да расте Немачка да би евентуално била задовољна. Србија би била успешна само када би БДП растао минимално 7-8% па и преко 10%.

(Економски савет Двери)