Прочитај ми чланак

Нови проблем за Србију: Јермени српском ракетом гађали Азере

0

Азербејџански безбедносни портал "Азери дифенсе", објавио је данас фотографије делова ракете типа град и то унапређене верзије домета 40 километара, са којом је гађано насеље Физуи, а у чијој производњи учествује и српска фирма "ЕДеПро" из Београда. Овиме је поново покренута прича, да је Србија преко трговца оружјем, Слободана Тешића, снабдевала ову кавкаску државу модификованим ракетама и мнобацачким минама.

Како наводи“Азери дифенсе” остатке српске ракете које је испалила јерменска страна, пронашла је азербејџанска војска и тај случај документовала, чиме су потврђени јучерашњи наводи, да се у оружаном сукобу две земље око спорне територије користи и српско наоружање.

Foto: Tanjug/AP

Иначе, Нова.рс данас је објавила текст под насловом “Јермени и Азербејџанци се убијају оружјем Вучићевог трговца”, у коме је детаљно објашњено да је трговац наоружањем Слободан Тешић, још 2018. године потписао уговор са јерменским министарством одбране о продаји и извозу минобацачких мина и ракета, и модификованих ракета калибра 122 мм, за лансере типа БМ-21 “Град”.

Подаци које Азербејџанци деле на друштвеној мрежи Твитер, говоре да је Јерменија снабдевена са 21 примерком те ракете Г-2000, коју производи компаније “ЕДеПро”, мада се у оптицају спомиње да је Јерменија од Србије купила 10 ових модификованих ракета.

Наиме, на сајту београдске компаније “ЕДеПро”, у понуди се налази модификована ракета за ВБР типа БМ-21 “град”, под ознаком Г-2000, за коју се каже да је пројектил овог типа са најдужим дометом који се нуди на тржишту. Према опису, тежина ракете је 69 килограма, од чега на бојеву главу отпада 18,1 килограм. Максимална брзина ракете по лансирању износи 1.100 метара у секунди. Максимални домет ракете је 40.000 метара (40 километара). Иначе, код ове ракете тежина бојеве главе је смањена, док је упаљач остао исти као код совјетске верзије ове ракете.

Модификована ракета је потпуно комаптибилна, осим за руску верзију БМ-21 и за чешку верзију лансера под ознаком РМ-70, али и осталим постојећим лансерима за ове ракете. Основ модификације је нови ракетни мотор који користи ново ракетно гориво. Иначе, ракете Г-2000 јавности су приказане на сајму наоружања у Абу Дабију фебруара 2017. Оно што одликује ову ракету је постојање ЦЕП, (Цирцулар Еррор Пробабле) што омогућава да више од половине ракета које су испаљене из 32 – цевног лансера падне у круг од 150 метра од самог циља.

Foto:Screenshot/edepro.com

Безбедноси портал “Азери Дефенце” подсећа да је у јулу ове године, за време краткотрајног окршаја у региону Товуз, покренуто питање српског извоза оружја у Јерменију.

Како наводи овај портал, званични Београд је потврдио да су минобацачи и муниција вредни неколико милиона долара извезени у Јерменију. Портал је оптужио и Србију за “неискреност”, јер би наводно употреба ових пројектила требало да буде доказ да Србија у Јерменију извози веће системе наоружања.

О “ЕДеПро”

ЕДеПрО важи за “прву и највећу приватну фирму која се бави производњом наоружања у Србији”. Оно по чему је ЕДеПро био познат, је производња чврстих ракетних горива, ракетних мотора, противградних ракета и артиљеријско-ракетних система различитог калибра. Ова фимра често излаже на међународним сајмовима наоружања у склопу државне фирме “Југоимпорт” СДПР.

Развојни програми обухватају истраживачке пројекте турбомлазних мотора малих димензија и класе потиска, системе вишенаменских навођених пројектила „АЛАС”, артиљеријска ракета Р-107 калибра 107 милиметара за вишецевни бацач ракета домета 11 километара, хибридни артиљеријски пројектил калибра 155 милиметара са ракетним мотором и јединицом генератора и ракете Р-400 домета 140 километара. У погонима фабрике производе се и беспилотни хеликоптери, као и друга савремена средства и системи наоружања.

За ову компанију везује се и несрећа која се догодила почетком неовембра 2008. године, када је експлодирао погон за производњу ракетног горива за противградне ракете у Бубањ Потоку, када је један радник преминуо, а двоје тешко повређено.

Да подсетимо, дипломатски односи Србије и Азербејџана пољуљани су 19. јула, када је интернет портал Хаqqин.аз, означен као близак властима Азербејџана, објавио тврдње да су минобацачи српске израде, као и муниција за њих, испоручени Јерменији преко Грузије, а потом употребљени у смртоносним сукобима на јерменско-азербејџанској граници, 12. јула.

Тада је заменик азербејџанског шефа дипломатије Калаф Калафов, обавестио о овоме амбасадорку Србије Даницу Веиновић и нагласио да овај случај “баца сумњу у пријатељске односе и сарадњу две земље на највишем нивоу”.

Министар трговине Расим Љајић, чије министарство у Србији издаје крајњу дозволу за извоз оружја, изјавио је тада да су ове године одобрена два уговора за извоз наоружања у Јерменију, и да је у питању била муниција за пушке и пиштоље, а да је могуће да су минобацачи извезени још 2015.