Прочитај ми чланак

„Нови парламент мање удобан за Вучића“

0
ФОТО: Принтскрин Јутјуб

ФОТО: Принтскрин Јутјуб

Нови парламент Србије биће мање удобан за премијера Србије Александра Вучића од претходног сазива, пише данашњи московски “Комерсант”.

Како се наводи, нови парламент ће бити мање удобан за Вучића јер ранија опозиција у парламенту “није била ни против приближавања ЕУ, ни против нормализације односа с Косовом”.

Лист наводи да је важан, иако предвидљив резултат садашњих избора, повратак националистичких партија, Српске радикалне странке, коалиције Демократске странке Србије и Двери.

Додаје да се те политичке снаге позиционирају као проруске, залажу се за повратак Косова, обуставу преговора с ЕУ и једнозначну преоријентацију на Русију.

“Проевропски курс премијера изазваће код њих озбиљну опструкцију”, пише лист.

“Комерсант” пише да влада тешко може да се реално ослони на демократске снаге у парламенту у погледу подршке болних реформи и непопуларних мера.

Дневник пише да проблем за Вучића може бити и разноликост састава нове коалиције око СНС, као и не баш једноставни односи с председником Томиславом Николићем, који “заузима јачу проруску позицију и активно о томе говори”.

“Све то, по мишљењу српских експерата, чини све лабилнијом конструкцију балансирања између ЕУ и Русије”, пише “Комерсант” и наводи оцену аналитичара Душана Јањића да је модел “идемо у Европу, али не идемо у НАТО и притом имамо посебне односе с Русијом, мало вероватан”.

Лист такође цитира Јањићеве речи да ће за одређивање јасног односа Београда ка ЕУ и Русији преломни бити председнички избори 2017. године.

Извор: Б92/Бета