Прочитај ми чланак

Нови Београд на води: Весић објавио слике Марине Дорћол, тендера нема!

0

Заменик градоначелника Горан Весић објавио је данас планове пројекта за изградњу Марине Дорћол и најавио да ће постати најексклузивнији део града. Ово је најавио и председник Вучић из Прага, али још увек нема информација како је руски вајар добио посао уређивања Марине Дорћол без тендера.

„Данас је председник Републике из Прага најавио пројекат изградње Марине Дорћол која ће постати најекслузивнији део нашег града. Поносан сам јер могу да поделим слике идејног пројекта како ће изгледати Марина Дорћол. Модерно и са пуно зеленила. Понос нашег града“, написао је Весић на свом Инстаграм профилу.

Председник Вучић је данас саопштио да је у Прагу разговорао о привлачењу инвеститора и истакао да су чешке компаније које се баве бањама веома заинтересоване за неколико наших бања, посебно за једну, али да не може да открије о којим тачно се ради.

„Представили су нама пројекте које хоће да раде у Београду. Кренућемо да разговарамо о свему томе. Марина Дорћол ће да буде у зеленилу. Не знате како ће Славија да изгледа. Знам да Деки Станковић нешто ради и сигуран сам да ће Сллавија заједно са Немањином и генералштабом бити нешто посебно“, рекао је Вучић.

Заменик градоначелника Горан Весић пре неколико месеци је саопштио да ће руски вајар Александар Рукавишњиков, који је творац споменика Стефану Немањи, уредити „концептуални“ парк у Марини Дорћол.

Нови посао, вајар је добио на основу договора, а не конкурса, што је изазвало оштру рекацију стручне јавности и отворило питање – шта се дешава са градским конкурсима.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Goran Vesic (@vesicg)

„Он ће доћи у Београд, прегледаће читав простор, мора да га осети, да види како то изгледа, а онда ће после тога изаћи пред нас са концептом“, изјавио је Горан Весић 16. марта.

Некашњи повереник за информација од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић рекао је тада да урбанистички план за Марину Дорћол не постоји и да се на њему тек ради, те није логично да се пројекат већ додељује вајару.

„Ради се о послу који је без сумње врло велики, довољно је упоредити најављене димензије парка (6,6 хектара) са на пример димензијама парка у ‘Београду на води’ (1,8 хектара), или парка Мањеж (2,64 хектара). А колико ће радова руског вајара на њему бити постављено не зна се, као ни колико ће то коштати. То није саопштено чак ни оквирно, шта више дато је апсурдно објашњење да ће се то знати тек кад се ‘прецизирају детаљи’“, нагласио је Шабић.

Информација о тендеру још увек нема, али је Весић очито од вајара добио концепт, те је могуће да ће радови на Марини Дорћол ускоро и почети.