Прочитај ми чланак

НОВИ АМБАСАДОР САД: Србија ће ускоро примити Скота

0

novi-ambasador-sad-jutube

САД- Вашингтон је потврдио крајем 2015. године да ће нови амбасадор САД у Србији бити Кајл Скот, експерт за источну Европу и Русију. Дипломац Универзитета Аризона Стејт ће на тој позицији замијенити Мајкла Кирбија коме до краја мјесеца истиче мандат.

Скот је дипломирао њемачки језик и књижевност, а за вријеме академских студија учио је и руски језик, да би се потом усавршавао на студијама међународног бизниса и финансија.

У Стејт дипартменту је најприје био задужен за питања Хрватске, Израела и Швајцарске, а 1994. године је накратко напустио дипломатију и бавио се националном безбједношћу на Хуверовом институту Универзитета Стенфорд.

У дипломатску службу се вратио послије две године и постављен је за политичког савјетника у Амбасади САД у Москви, да би 1999. године исти посао обављао у Будимпешти.

Потом се преселио у Брисел, од 2003. године је био запослен на мјесту политичког представника мисије САД при Европској унији, а 2005. године је постао замјеник шефа америчког представништва при ОЕБС у Бечу.

Услиједио је повратак у Вашингтон, 2009. је постављен на функцију директора Канцеларије за односе са Русијом, у оквиру које су САД и Русија преговарале о проблемима Ирана, да би од 2011. био генерални конзул Амбасаде САД у Милану.

Три године касније је именован за вишег сарадника у њемачком Маршаловом фонду, а у његовој биографији се истиче да говори руски, њемачки, италијански, хрватски, мађарски и француски језик.

Б92