Прочитај ми чланак

Нове тајне набавке Стефановића: Полицијска возила за војску

0

Годинама уназад Министарство унутрашњих послова, на чијем челу је био Небојша Стефановић, набављало је возила директном погодбом и уз ознаку тајности. Сличну праксу Стефановић је наставио и у Министарству одбране, па је после непуна два месеца у том ресору без расписивања тендера купио аутомобиле чија је цена тајна. Посао је и овог пута добила фирма “Ауто Чачак”, чији је власник бизнисмен Миленко Костић близак Српској напредној странци.

Министарство одбране је крајем прошле године покренуло преговарачки поступак са објављивањем јавног позива за набавку два аутомобила за војну полицију – једног за “ескорт, теренски луксузни”, а други патролни, за превожење лица.

У Изводу из одлуке о додели уговора, у коју је портал Нова.рс имао увид, наводи се да је посао набавке луксузног возила додељен фирми “Ауто Чачак”, док је куповина патролног возила поверена фирми “Никомауто” из Крагујевца, која је у власништву Николе Николића.

Ни у поменутом документу ни на сајту портала јавних набавки не наводи се цена по којој су плаћени ти аутомобили. Пише да је посао склопљен на основу члана 4 Уредбе о јавним набавкама у области одбране и безбедности, који се иначе односи на заштиту тајних података током јавне набавке.

Такође, наведено је и да су новчана средства за финансирање набавке планирана Решењем о финансирању Министарства одбране за 2020, а та набавка је, како се додаје, предвиђена и Планом набавки за области одбране и безбедности за прошлу годину.

Foto: Printscreen

Компанија “Ауто Чачак” добро је позната српској јавности. Реч је о фирми која је и раније набављала службена возила за државне органе, а нарочито када је реч о Министарству унутрашњих послова на чијем челу је тада био Небојша Стефановић.

Фирми “Ауто Чачак” 8,1 милион евра

Како је портал Нова.рс недавно писао, Министарство унутрашњих послова у 2019. години купило је аутомобиле у вредности од чак 1,45 милијарди динара или око 12,3 милиона евра.

У 2018. Стефановић уручио 300 возила криминалистичкој полицији

Иначе, средином новембра 2018. тадашњи министар полиције Небојша Стефановић свечано је уручио око 300 возила различитих модела припадницима криминалистичке полиције. Није познато под којим условима, од којих фирми и по којим ценама су ти аутомобили набављени.

Нова возила МУП је тада набавио преко седам добављача, а убедљиво највише новца, око 8,1 милиона евра, од овог посла добио је управо “Ауто Чачак”.

Та фирма је иначе у власништву Миленка Костића, бизнисмена блиског напредњацима. Костић је иначе био шеф Милуну Тодоровићу, градоначелнику Чачка из редова СНС, који је пре доласка на ту функцију био директор у његовој фирми.

Подсећамо, од “Ауто Чачка” је и у 2017. полиција набавила више од 700 возила марке “шкода” и тај посао је проглашен тајном. Како су медији писали, Влада Србије је претходно донела Закључак којим је та набавка означена као поверљива, због чега су аутомобили уместо путем тендера, набављени директном погодбом.

Изнајмљивали возила ГСП

Фирма “Ауто Чачак” била је у фокусу јавности и када је Градско саобраћајно предузеће Београд закључило три уговора вредна 46 милиона динара о закупу путничких возила. Како је објавила “Нова економија” у јуну 2019. године, уговор је склопљен са групом компанија у којој је носилац посла био управо “Ауто Чачак”.

У фебруару прошле године објављено је да је и Град Београд склопио споразум о изнајмљивању возила вредан 20,8 милиона динара са три фирме, а носилац посла је опет била компанија из Чачка.