Прочитај ми чланак

Нова уцена: Немачка тражи кривца за напад на њену амбасаду

0

napad-na-nemacku-ambasadu-5

(Б92)
Београд – Услови на путу Србије ка ЕУ могу се већ назрети кроз захтеве немачког Бундестага. Један од њих је и решавање случаја паљења немачке амбасаде у Београду.

Подсетимо, 21. фебруара 2008, након митинга Косово је Србија у организацији државе, група људи је кренула на словеначке, турске, хрватске, албанске, немачке и америчке амбасаде.

У последње две изазвани су пожари, а у америчкој амбасади је том приликом настрадао Зоран Вујовић. За напад на америчку и турску амабасаду оптужено је 12 особа, а суђење је у току. 

У оптужници, између осталог, стоји да се окривљени терете за кривично дело изазивања опште опасности. „Пре напада на зграду амбасаде САД у Улици кнеза Милоша, група људи је претходно гађала Амбасаду Хрватске и Амбасаду Немачке, где су такође изазвали мањи пожар“, наводи се у оптужници. 

И то је све што се у оптужници подигнутој пре скоро годину дана наводи о нападу на немачку амбасаду, која је оштећена каменицама и бакљама и чије особље је евакуисано током напада. За тај напад нико конкретно није оптужен. 

У међувремену из Бундестага је стигло упозорење – пронађите одговорне за тај напад, ако желите да завршите преговоре о приступању Европској унији. 

„Постоји сумња да је напад на амбасаду био планиран и да је до њега дошло уз одређену подршку српске владе. Није довољно само рећи ‘То је била ситуација која је измакла контроли’ и ‘Извините због тога’. Они захтевају одлучну истрагу, како би се пронашли и оптужили они који имају политичку одговорност за то“, каже Андреас Полтерман из Фондације „Хајнрих Бел“. 

Иако је захтев Бундестага јасан, Андреас Полтерман ипак не верује да изостанак резултата на том питању може довести до већих проблема у европинтеграцијама Србије.