Прочитај ми чланак

НОВА ПРОВОКАЦИЈА ИЗ БИХ Бакир Изетбеговић: Срби су се сами протерали из Сарајева

0

Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић тврди да је Војска Републике Српске одговорна за етничко чишћење Срба из Сарајева.

Наведено бизарно “откриће” узрока библијског егзодуса сарајевских Срба Изетбеговић је обелоданио у интервјуу за поједине београдске медије. Контроверзни бошњачки политички лидер, који се у прошлости већ небројено пута “прославио” сличним скандалозним изјавама и покушајима прекрајања историје, у поменутом интервјуу такође је устврдио да над Србима у БиХ није извршена агресија ни етничко чишћење, иако је, према резултатима пописа становништва из 2013. године, број Срба у Федерацији БиХ сведен на статистичку грешку.

– Није над Србима у БиХ извршена агресија, нису они били изложени геноциду. Штавише, њихове комшије Хрвати и Бошњаци су насилно и злочинима уклоњени са делова територије БиХ како би се креирала етнички чиста српска територија. Чак су и Срби Сарајева били жртве насилног етничког чишћења од властите војске – извалио је Изетбеговић и остао жив.

Најновија дрска провокација у режији бошњачког члана Председништва БиХ изазвала је згражавање и осуду представника институција и борачких организација у РС. Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић за “ЕуроБлиц” подсећа да је према до сада потврђеним подацима за време протеклог рата у сарајевској регији убијено 7.178 Срба.

– Само у току 1992. у Сарајеву су бошњачке војне и паравојне снаге убиле 3.704 српских цивила. У Сарајеву је убијено и 928 жена српске националности, што довољно говори о бестијалности злочинаца којима је циљ био потпуни нестанак Срба из тог града. Посебна прича су бројни логори који су у Сарајеву основани за Србе и незамислива тортура кроз коју су недужни људи пролазили – каже Којић.

Члан Скупштине БОРС и председник Борачке организације у Палама Михајло Парађина каже да Изетбеговићева изјава којом масовне злочине тзв. Армије БиХ и бошњачких криминалаца над сарајевским Србима покушава да пребаци ВРС, представља незапамћени цинизам.

– Морбидно изругавање српских жртава и негација злочина је нешто што се од Изетбеговића могло и очекивати. Са таквим људима је немогуће градити помирење – каже Парађина.

Раније бесмислене изјаве

Изетбеговићева тврдња да је ВРС етнички очистила Србе из Сарајева последња је у низу бесмислених изјава бошњачког члана Председништва БиХ који је само у току ове године најмање два пута успео да саблазни јавност својим бисерима. Пре неколико месеци Изетбеговић је у Цазину прво “открио” да су Срби и Хрвати настали од Бошњака, а недуго након тога је изазвао свеопште згражавање ратним претњама у стилу његовог покојног оца да је спреман жртвовати мир за целовиту БиХ.