Прочитај ми чланак

Нова институција – супруга председника?

0

dragica-toma

У оквиру домена званичне интернет презентације председника Републике Србије www.predsednik.rs покренут је сајт његове жене Драгице Николић на адреси supruga.predsednik.rs. У Служби за сарадњу са медијима председника истичу да не одржавају тај сајт, већ да на њему раде „сарадници прве даме Србије“. Како се финансирају одржавање сајта, сарадници Драгице Николић који раде на томе, да ли су то средства из буџета институције председника, нека су од питања на која јуче нисмо добили одговоре од службе за односе са јавношћу прве даме.

На сајту супруге председника наводи се да су особе задужене за односе са јавношћу саветница за медије Станислава Пак и координатор за сарадњу са медијима у Кабинету председника Вук Фатић, али нам је са Андрићевог венца поручено да прва дама има своје сараднике задужене за медије.

„Сајт председника одржава Служба за сарадњу са медијима, друштвене мреже такође. Рекламу на друштвеним мрежама у износу од око 100 евра плаћа председник. Сајт прве даме одржавају њени сарадници“, наводи Станислава Пак, одговарајући на питања Данаса ко ради на одржавању сајта и налога Драгице Николић на друштвеним мрежама.

Од Иве Жикић, асистенткиње Драгице Николић задужене за сарадњу са медијима, јуче нисмо добили одговоре на питања – из којих средстава се финансирају одржавање сајта и налога на друштвеним мрежама, као и сарадници прве даме, колико је коштала израда сајта и зашто је направљен на домену званичне интернет презентације институције председника Републике.

На двојезичном сајту супруга. председник.рс наводи се биографија Драгице Николић, текст о њеној хуманитарној фондацији, Устав Србије, као и вести и саопштења о њеним активностима. Имајући у виду да је основни циљ Фондације, како се наводи, повећање наталитета Србије, на интернет презентацији се налази и рубрика „Више да нас буде“, која у енглеској верзији гласи „То маке море кидс“. Осим сајта, супруга Томислава Николића има и званичне налоге на Твитеру (@suprugaprs) и Фејсбуку.

Саговорници Данаса сагласни су да супрузи председника Србије никако није потребан сајт у оквиру званичног домена институције, пошто она не представља званичну личност, већ је њена фондација неформална институција.

Јелисавета Василић из Савета за борбу против корупције наводи да Драгица Николић нема никакве везе са институцијом председника осим што је повезана са њим брачним односом. „Она не представља званичну личност. Може да се појављује са председником Николићем у јавности, али не и да има свој сајт. Међутим, непримерено је и да се појављује са председником, као на пример у обиласку поплављених подручја, а да Николић рекламира њену фондацију, која на основу тога добија донације и поклоне“, напомиње Василићева.

Драган Поповић из Центра за практичну политику истиче за Данас да је сајт супруга.председник.рс „потпуно бесмислица“ оцењујући да је реч о покушају да се у Србији примени амерички систем (прим. аут. на сајту Беле куће налази се само биографија супруге Барака Обаме Мишел). „На први поглед делује бесмислено, али је иза тога нешто озбиљно, а то је страх да наши представници власти не разумеју своје функције. То никако не сме бити на званичном сајту председника Републике, јер на тај начин он излази озбиљно из својих овлашћења“, објашњава Поповић.

Николићев кабинет: Сајт напали хакери

Служба за сарадњу са медијима председника саопштила је да је јуче почео масиван хакерски напад на сајт председника Републике и сервер на коме се налази, али да „захваљујући одличним мерама заштите сајт све време функционише“. „Од почетка напада благовремено су реаговале надлежне државне службе које врше безбедносну заштиту комуникација Кабинета председника Републике, те очекујемо да ће починиоци бити откривени“, пише у саопштењу. Иначе, приликом немогућности приступа сајту супруге председника у одређеним тренуцима писало је „Веб сервер Војске Србије“, али из Министарства одбране нисмо добили коментар о томе.

Из биографије прве даме

„У Шумадији, срцу Србије, налази се град Крагујевац. Тамо, у скромној, патријархалној породици Нинковић, 26.04.1955. године рођена је Прва дама Србије, Драгица Николић. Детињство и девојачке дане у родном граду обележили су породица, пријатељи, школа и упис на Економски факултет. Још тада, у раном животном добу, Драгица Николић је имала визију животних циљева. Сви они су почињали и завршавали се у једној речи , истовремено скромној и очекиваној, женски и мајчински крупној и узвишеној, речи Породица“, наводи се на почетку биографије прве даме Србије.

(Данас)