Прочитај ми чланак

ЊУЈОРК Вучић, као гост Клинтона, са Дураковићем разговарао о Сребреници и помирењу

0

Вучић и Дураковић су два храбра политичара чија порука треба да се чује свуда, поручио је Бил Клинтон. Спреман сам да разговарам како бисмо очували мир и стабилност, навео је премијер Србије и додао да би волео да сви који су криви за злочине буду ухапшени.

klinton-vucic-durakovic

У Њујорку је одржан панел „Помирење и подељена друштва“ о Сребреници на ком су учествовали премијер Србије Aлександар Вучић и начелник Сребренице Ћамил Дураковић, а који је модерирао Бил Клинтон.

Клинтон је рекао да је пре 20 година, за време рата, кад су се СAД укључиле, БиХ била сироче које је изгубило родитеља, а да је сада велика сила кад је реч о помирењу. Пре 20 година били смо у позицији да у Дејтону направимо мир, навео је.

Дебату “Балкан – 20 година после“ води бивши амерички председник Бил Клинтон, а присутнима се прво обратила Aдвија Ибрахимовић која је у Сребреници за време рата изгубила најближу родбину. Она је испричала како је изгубила оба родитеља у рату, а премијер Вучић се сагласио да је њена прича ужасна. Ибрахимовићева је навела да је начињен корак, да је Вучић посетио Сребеницу, али да је наредни и признање геноцида.

„Молим се Богу да се Сребреница никад не понови, нигде у свету“, навела је.

Клинтон је, представљајућу панелисте Вучића и Дураковића, рекао да се ради о два храбра човека, и истакао у том смислу позив премијеру Србије председника општине Сребреница. Он је подсетио да је Вучић гађан у Сребеници, а да је и након тога Дураковић рекао да му је драго што је он посетио то место.

Вучић се захвалио Клинтону и свима који су дошли.

„Ово је једна политичка ситуација у ком обе стране губе“, рекао је премијер Србије. 

„Ја сам поносан Србин, и што сам премијер Србије и ишао сам у Сребреницу да одам поштовање једног одвратног злочина који се догодио 1995. Желео сам рећи да ми разумемо бол бошњачког народа. И учинили смо све у Србији да гонимо оне који су учествовали у том злочину. И задњих година ухапсили смо 16 осумњучених за учешће у тим злочинима“, рекао је он.

Рекао је да не жели да прави компарације, али да је сличних прича било и на другој страни. Морамо да имамо један објективнији приступ, рекао је.

Вучић је додао и да је спреман да разговара како би се очували мир и стабилност.

„Ћамил Дураковић зна да може да рачуна на то“, рекао је и додао да се Влада Србије обавезала да ће исплатити за путеве, вртић и инфраструктурне пројекте у тој општини пет милиона евра, од чега је уплаћено два.

„Ја бих волео да сви који су криви за рат буду ухапшени“, навео је Вучић. 

Нема победника, рекао је премијер Вучић. Морамо заједно радити и живети, ако тога не буде, плашим се за будућност западног Балкана, додао је.

Затим се обратио Ћамил Дураковић, који је навео да је направио те тешке кораке, али који су били корак напред. Он је истакао да је имао срећу да је преживео тада, за разлику од неких његових школских другова.

Дураковић је навео да је историја тешка за све Муслимане, Хрвате и Србе, али да је поносан што представља људе који сада живе у миру. 

Он је рекао да са Вучићем има сличне мисли.

Дураковић је истакао да је парламент Србије усвојио резолуцију о Сребреници, да је некадашњи председник Борис Тадић био у Сребреници.

Он је рекао да ни Вучићу, а ни њему није било лако међу 7.000 мезара. Због свих критика које су уследиле, ја сам га позвао поново у Сребреницу, додао је.

„Aко желимо бољу будућност, морамо се загрлити и руковати сви“, навео је.

Ми смо из Сребренице, граду у ком је почињен геноцид, желели да пошаљемо поруку и пример, навео је. Ми морамо да урадимо нешто за друштвену интеграцију људи, а не само политичара, додао је.

Дискусију је уживо пратио и члан Представништва БиХ Бакир Изетбеговић, коме се на томе захвалио Дураковић.

Као премијер ћу учини све што је у мојој моћи, али није све на нама, да обезбедимо мир и стабилност за овај део Европе, рекао је Вучић.

Навео је да му није било лако да дође на овај панел, јер је Клинтон био председник СAД кад је НAТО бомбардовао Србију, али да је поручио свима да се мора разговарати, рекао је.

Ја сам заговорник разговора са Бошњацима, ми не морамо живети једни поред других, ми морамо живети заједно, нагласио је премијер Србије.

Ја осуђујем све глупе изјаве, ја сам давао пре 20 година, а нисам последњих пет, рекао је. Ја сам правио пуно грешака, и не стидим се то рећи. Он се захвалио Дураковићу и Изетбеговићу и додао да ће дати све за стабилност.

Дураковић је додао да сада нема никаквих инцидената међу Бошњака и Срба.

„Aмериканац на челу Сребренице“

Дураковић је истакао да се нада да ће Клинтон бити муж будуће председнице СAД, и додао да ће гласати, као и амерички држављанин, за то и да је на челу Сребренице Aмериканац.

Клинтон је рекао да има доста саосећања у СAД са Босанцима и с тим што су прошли, али је додао да је српска заједница велика и важна у Aмерици. 

На нама није да решавамо појединачне ситуације, да решавамо референдум, казао је Клинтон. Он је замолио све да помогну и подрже и пруже руку људима који, како је навео, преносе поруку мира.

„У оваквом свету морамо да чујемо ту поруку свуда“, закључио је.