Прочитај ми чланак

НИКОЛИЋУ МАНДАТ ИСТИЧЕ 31. МАЈА, ове недеље расписивање председничких избора

0

Закон о избору председника Републике предвиђа да председнички избори морају да се распишу 90 дана пре истека мандата председника, тако да се окончају у наредних 60 дана. Од дана расписивања избора до дана гласања не може протећи мање од 30 ни више од 60 дана.

Мандат актуелном председнику Србије, Томиславу Николићу, истиче 31. маја.

nik

Претходних неколико недеља најављено је више председничких кандидатура, међу којима су и кандидатура премијера и лидера Српске напредне странке Александра Вучића, председника Српске радикалне странке Војислава Шешеља, бившег омбудсмана Саше Јанковића, бившег министра спољних послова Србије Вука Јеремића, лидера Двери Бошка Обрадовића, функционера Демократске странке Србије Александра Поповића.

Председник Републике бира се на непосредним изборима, тајним гласањем.

Према Закону кандидате могу да предлажу политичке странке које су регистроване на дан кад је објавлјена одлука о расписивању избора, коалиције политичких странака или групе грађана. Групу грађана оснива најмање десет бирача.

Кандидовање се врши подношењем предлога кандидата Републичкој изборној комисији (РИК), најкасније 20 дана пре дана избора.

Уз предлог кандидата, сваки подносилац је дужан да достави и законом прописану документацију, као и најмање 10.000 судски оверених изјава бирача да својим потписом подржавају предложеног кандидата.

Бирач може потписом подржати само једног кандидата.

РИК утврђује листу кандидата за избор председника Републике најкасније 15 дана пре дана избора и објављује је у „Службеном гласнику Републике Србије“ наредног дана од дана када ју је утврдила.

Редни број који ће кандидати имати на гласачком листићу утврђује се жребом на седници РИК-а, којој могу да присуствују представници свих предлагача кандидата.

За председника Републике изабран је кандидат који је добио већину гласова бирача који су гласали.

Ако ниједан кандидат не добије већину гласова бирача који су гласали, други круг избора одржава се у року од 15 дана.

У другом кругу избора учествују два кандидата која су добила највећи број гласова, при чему ће на гласачком листићу први по редоследу бити кандидат који је на првом гласању добио највише гласова.

Више од два кандидата учествују у другом кругу ако их више дели прво или друго место.

За председника Републике изабран је кандидат који је у другом кругу избора добио највећи број гласова.

Ако у другом кругу кандидати освоје исти број гласова, гласање се понавлја у року од 15 дана.

Мандат председнику Републике почиње полагањем заклетве пред Скупштином Србије и траје пет година и нико не може више од два пута да буде изабран за председника, без обзира на то колико су му трајали први и други мандат.