Прочитај ми чланак

Ђорђе Вукадиновић: Николићев наступ у Њујорку надмашио сва очекивања

0

Djordje vukadinovic(Срна, НСПМ)

Политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић оцијенио је да је након дебате о раду Хашког трибунала у Генералној скупштини УН значајно нарушен кредибилитет овог суда и вероватно елиминисана могућност да он послужи као инструмент за писање историје Балкана, ратова 90-тих година прошлог вијека и распада Југославије.

„С обзиром на распоред снага моћи, то вероватно не може утицати да хашке пресуде у перспективи буду објективније и праведније за Србе, али је од огромног значаја што је Хаг, по свој прилици, блокиран у намери да пише историју и да у њу унесе селективну и антисрпску реконструкцију догађаја, што је била намера“, рекао је Вукадиновић Срни.

Он је нагласио да је иступ предсједника Србије Томислава Николића био убједљив, патриотски и стручан, те да је омогућио да се чује истина без обзира на све опструкције у УН.

„Сумњам да ће наступ Николића, који је надмашио сва очекивања, променити мишљење о Србима и довести до глобалне демистификације Хашког трибунала, али је важно да се рад тог суда проблематизује и укаже на огромне пропусте“, рекао је Вукадиновић, који је уредник „Нове српске политичке мисли“.

Он је истакао да је Николић недвосмислено указао да је Хашк трибунал умјесто да допринесе помирењу народа у региону, урадио управо супротно, односно да је својим пристрасним пресудама продубио јаз и оживио злу крв.

Као посебно вриједан дио Николићевог излагања, Вукадиновић је навео онај који се односи на судски процес лидеру Српске радикалне странке Војиславу Шешељу.

„Добро је и позитивно што је споменуо Шешеља и његов пример, у том смислу то се може упоредити са сведочењем председника Републике Српске Милорада Додика у Хагу као сведока одбране на суђењу Радовану Караџићу“, оцијенио је Вукадиновић.

Он је констатовао да о самом успјеху расправе о Хагу најбоље говоре они који је критикују, попут лидера Либерално демократске партије Чедомира Јовановића и оних који су је покушали бојкотовати, односно омести, као представнице Удружења „Мајке Сребренице“.

„То је мали инцидент, који није бацио сенку на скуп, баш као што ни изостанак представника САД, Канаде, Јордана и тихи бојкот појединих западних земаља није умањио његов значај“, закључио је Вукадиновић.