Прочитај ми чланак

Николић: Решења за Космет угрожавају евроинтеграције

0

(Бета, Танјуг)

Председник Србије Томислав Николић оценио је вечерас да нека решења за Косово и Метохију могу да озбиљно угрозе наставак евроинтеграције, иако Србија и даље треба да тежи остваривању и једног и другог циља.

Tomislav Nikolic
– Ако ствари иду као до сада – да Албанци изнесу свој Устав и законе и кажу: „Ако се уклапате у ово, договорили смо се“, ако за то имају подршку Европске комисије или Савета (самита) ЕУ, онда је то знак да нас тамо (у ЕУ) неко не очекује – рекао је Николић за Телевизију Б92.

Он је истакао да није могуће правити избор између Европске уније и Косова, већ да Србија треба да се залаже и да оствари максимум интереса на Косову, али и интерес свих грађана, а то је чланство у Унији.

Николић изјавио је вечерас да је Србија определила црвене линије, а да је прва да никада неће признати Косово.
– Друга је да се не дозволи да се у дугом временском периду на територији српске заједнице појави било какваа оружана сила – истакао је председник.

– Затим, да заиста надлежности које припадају по законима локалној самоуправи припадну српској заједници како не би могла администрација из Приштине да обустави изврсење тих аката – рекао је Николић.

Он је навео да ће до четвртка, када ће представници владе одговорати пред посланицима у Скупштини Србије, припремити конкретизован план надлежности Заједнице српских општина у свим обласитма.

– Бићемо спремни као људи који су преузели одговорност да свако питање конкретизујемо за сваку област у којој зелимо да српска зајенедица одлучује и да дефинишемо тако да не само високој представници ЕУ Кетрин Ештон и Албанци, већ и грађанима Србије буде јасно шта Србија тражи – рекао је Николић.

Председник је истакао да је државни врх изложен великим притисцима, али да у њему нема пукотина.

Нови рок за договор тек за годину дана

Председник Србије рекао је вечерас да ако се у дијалогу са Приштином не постигне договор до 2. априла, нови рок је годину дана. 
– Није крај света ако се договор не постигне, али влада би била на великим искушењима -рекао је Николић.
– Ако се до 2. априла не постигне споразум, годину дана је нови рок у коме бисмо о томе могли да разговара – указао је он и додао да то Албанци користе да додатно изврше притисак, али „што се не може, не може се“.
Николић је рекао да је очигледна жеља Србије да да се дође до решења и да то није као раније да постоји једна прича за запад, а једна за Србију.