Прочитај ми чланак

Николић: Кина, као и Србија, никада никог није нападала

0

Београд -- Председник Србије Томислав Николић поручио је кинеском колеги да Србији није потребна никаква помоћ, осим помоћи да почне да ради.

Nikolic i djinping

Он је то истакао уочи разговора “очи у очи“ са Сијем Ђинпингом, који се одржава другог дана посете Србији кинеског лидера, у Палати “Србија“.

“Већ неколико дана живим у великом узбуђењу због вашег доласка. То сматрам остварењем свог животног сна, да повежемо народе Кине и Србије у жељи да свима омогућимо бољи живот. Ваша улога је ту незаменљива“, рекао је Николић.

Он је констатовао да је Кина велика држава која нема сукоб ни са ким. 

“Кина, као и Србија, никада никог није нападала и то је држава која из основа мења светски економски поредак, а не меша се у политику или у војне сукобе. Ја мислим да је велики део човечанства вама захвалан на томе. Ми смо ваш поуздани партнер, на основу пријатељства које су засновали наши преци. Ми ћемо се трудити да продубимо то за сва времена и да оставимо нашој деци“, додао је Николић. 

Према његовим речима, пријатељство две земље ће бити продубљено и новим економским односима. 

“Србија је земља којој не треба никаква помоћ, треба јој само помоћ да почне да ради. Ми очекујемо да ви то можете да нам омогућите. А, онда ће нам бити отворена сва тржишта. И ви и ми имамо много пријатеља у свету“, закључио је Николић.

Си Ђинпинг: Ићи ћемо путем „руке уз руку“, како би учврстили пријатељство које су успоставиле старе генерације

Кинески председник је потом истакао да се потпуно слаже са НИколићем и да у овом тренутку ужива у гостопримству и топлој атмосфери у Србији. 

“Спремни смо да уложимо напоре да учврстимо пријатељство наших страна које су успоставиле старе генерације. Спремни смо да подигнемо даље ниво наших пријатељских односа, потписаћемо заједничку изјаву о стратешком партнерству, а пре неколико година смо потписали изјаву о продубљивању наших односа“, подсетио је Ђинпинг. 

Додао је да се Србија и Кина кроз генерације боре за очување своје безбедности и сигурности, као и да су народи Кине и Србије због тога јаки и спремни да дају допринос за очување светског мира. 

“И даље ћемо ићи путем “руке уз руку“, да направимо заједнички интерес и заједничку судбину, не између наших земаља, већ и целог света, да реализујемо мир и заједнички просперитет“, закључио је Ђинпинг.

Београд — Кинески председник Си Ђинпинг је после потписивања Заједничке изјаве са председником Србије рекао да Кина подржава напоре за придруживање Европској унији.

“Српска историја је дуга, као и култура… Народ је јако љубазан и све је то на народ Кине оставило јако дубок утисак. Србија је за Кину искрен пријатељ и поуздан партнер. Такође, постоји историјска потврда оваквих односа и Кина жели да настави да продубљује односе са Србијом и да она настави да буде поуздан партнер“, рекао је Ђинпинг.

Према његовим речима, Србија и Кина се разумеју и дају подршку једна другој.

“Србија је прва земља са којом је Кина ушла у однос стратешког партнерства. Потписали смо серију меморандума и споразум о узајамној сарадњи. То је све оно што спада у контектст већ успостављеног стратешког партнерства“, додао је Ђинпинг.

Кинески лидер сматра да ће његова посета допринети даљем развоју односа две земље.

“Наша идеја је да се бар једном годишње председници састају, како би се заједнички продубили односи који се тичу свеобухватних аспеката, као и да би се проширила сарадња на војном и другим пољима. КИна ће подржати напоре Србије за улазак у Европску унију.

Кина се залаже за то да обе стране подједнако буду фактори стабилности на међународном плану. Србија се налази на путу “Један појас, један пут“ и на том путу има значајну улогу. То је позитивна платформа која ће помоћи да се ојача и продуби однос два народа. Наша намера је да се односи стратешког партнерства Кине и Србије подигну на виши ниво“, закључио је Ђинпинг.