Прочитај ми чланак

Николић: И ЕУ и Русија љуте на Србију због Крима и Косова – знак да смо у праву

0

Председник Србије Томислав Николић изјавио је у Прагу након разговора с председником Чешке Милошем Земаном да Србија својим ставом да подржава територијални инегритет и Србије и Украјине, љути и ЕУ и Русију

Tanjug

Tanjug

Николић са делегацијом Парламента Чешке: Србија испунила све обавезе

Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас у Прагу након разговора с председником Чешке Милошем Земаном да Србија својим ставом да подржава територијални инегритет и Србије и Украјине, љути и Европску унију и Русију што је, како сматра, „знак да је у праву“.

„Немојте мислити да нисмо наљутили и Русију и ЕУ тим својим ставом. Где год кренете неко је љут. Можда је то знак да смо једини у праву“ казао је Николић новинарима.

Председник Србије је објаснио да је основи принцип јер су, како је рекао, Крим и Косово „две симетричне ситуације“.

„ЕУ признаје независност Косова, а не признаје право Криму на самоопредељење. Русија не признаје независност Косова, а признаје Криму право на самоопредељење. Србија подржава територијални интегритет и Србије и Украјине, што сматрам да је једини исправан став“, рекао је Николић.

Председник Србије који је данас добио подршку и похвалу чешког председника за став да се Србија неће придружити санкцијама против Русије, подсетио је да је ЕУ увела Русији санкције због Крима.

„А ко је увео државама-чланицама ЕУ санкције због бомбардовања Србије? Или ми можда нисмо равноправни на овом свету, па зависи у којој држави живите, па имате више или мање равноправности, зависно од тога којем народу припадате? Док сам ја председник, ја ћу увек бити против тога да било где и било коме уведемо санкције“, рекао је Николић.

Председник Србије је апеловао на свакога ко размишља о увођењу санкција некоме, да прво оде у земљу где су санкције на снази, и види како живе министри и богаташи, а како народ.

Он је указао да су санкције притисак да се смени власт у некој земљи, што је већ мешање у унутрашње послове које нико не жели.

„ЕУ не може да рачуна да ће натерати Србију да се прикључује санкцијама кад год се некоме у Бриселу прохте“, казао је Николић и изразио наду да ће се Брисел и Москва помирити до уласка Србије у ЕУ.

Томислав Николић са данас састао и с представницима предузећа која послују у Чешкој и позвао их да улажу у привреду у Србији.

Италијанско предузеће „Пента“ које послује у Чешкој, најавило је да ће идуће године покренути и пословање у Србији, саопштила је Николићева прес служба.