Прочитај ми чланак

Николић: Гласање у Унеску показало ко и шта о нама мисли

0

Predsednici

Председник Србије Томислав Николић оценио је у Минску да је гласање у Унеску на најјаснији начин показало ко и какав однос има према Србији. Председник Белорусије Александар Лукашенко каже да односе две земље краси пријатељство.

Томислав Николић је на конференцији за штампу, после разговора са председником Белорусије Александром Лукашенком у Минску, рекао да је Белорусија пре само неколико дана, на најбољи начин још једном потврдила пријатељство и поштовање које гаји према Србији, гласајући против предлога да Косово постане чланица Унеска и брутално отме културну баштину коју су српски преци градили вековима.

Николић је изразио дубоку захвалност Лукашенку и грађанима Белорусије на непроцењивој подршци коју дају Србији.

Истовремено је оценио да, поред снажног пријатељства, треба даље оснажити економску сарадњу две земље.

„Заједничким трудом постигли смо резултате који су далеко бољи него што су били пре неколико година. Данас наша спољнотрговинска размена износи 250 милиона долара, а свесни смо сви да има простора да буде много већа и мораћемо да радимо и у будућем периоду на томе“, поручио је председник Србије.

„Са председником Лукашенком сам потписао изјаву у којој смо се сагласили да се мора повећати обим узајамне робне размене, као и да се морају пронаћи нове области економске сарадње ради динамичнијег раста националних економија и повећања животног стандарда грађана“, нагласио је Николић.

Председник Србије је навео да заједничку предност види у проширењу сарадње у машиноградњи, агроиндустријском комплексу, саобраћају, енергетици, туризму и индустрији.

„Историја је поставила велику шансу пред Србију и Белорусију, на нама је да посегнемо за њом. Ако будемо радили заједно и искористили све потенцијале које нуди сарадња, уверавам да резултати неће изостати, као ни остварење осетно бољих услова живота за грађане две земље, што нам је заједнички циљ“, поручио је Николић.

Према његовим речима, Србији и Белорусији судбина је дала прилику да осигурају бољу будућност за народ као партнери и пријатељи.

„Хајде да целом свету покажемо шта можемо заједно“, рекао је Николић који је у дводневној посети Белорусији.

 

Лукашенко: Односе Србије и Белорусије краси пријатељство

Председник Белорусије Александар Лукашенко рекао је после сусрета са Николићем, да се дијалог између две земље динамично развија, а да односе између две државе красе отвореност и пријатељство, до чега обе стране држе.

„Наше две земље имају много заједничких интереса у чијој је основи сарадња у области економије, науке, технологије и хуманитарних питања“, рекао је Лукашенко на заједничкој конференцији за штампу, додавши да је са Николићем у атмосфери поверења размотрио читав низ питања која се тичу међусобне сарадње.

Како је рекао, Белорусија на Србију гледа као на кључног трговинско-економског партнера на Балкану.

Додао је да су током сусрета 2013. године у Минску постављени задаци с циљем да се драстично повећа трговинска размена између две државе, при чему је као оријентир узета цифра од 500 милиона долара.

Тај задатак се, како је рекао, успешно реализује – пре две године обим трговинске размене износио је 150 милиона долара, а сада износи 250 милиона долара.

„Откако је 2009. године потписан споразум о слободној трговини, обим трговинске размене порастао је пет пута“, додао је Лукашенко.

Белоруски председник је, међутим, нагласио да ни то не одражава потенцијале какви постоје за унапређење сарадње.

„Сада за то постоји добра шанса и треба је искористити“, рекао је Лукашенко, додавши да се то пре свега односи на српске предузетнике.

Лукашенко је рекао да је његова земља била и остала је пријатељ Србије.

„И мој пријатељ, мој колега, Томислав, то зна исто тако добро као и ја“, закључио је Лукашенко.

Двојица званичника су потписала у Минску заједничку изјаву „којом су дефинисали основне правце билатералне сарадње у наредном периоду“, саопштено је из кабинета председника Србије.

 

RTS