Прочитај ми чланак

Николић: Европска унија је потпуно на страни Приштине

0

Београд -- Председник Томислав Николић изјавио је да је зарад одржања стабилности веома важно да Косово и Метохија остане у врху приоритета УН.

nikolic foto darko cirkov2

Како је саопштено из Председништва Србије, Николић је у разговору са шефом УНМИК-а Захиром Танином у Београду указао на важност улоге те мисије на Косову и Метохији и изразио очекивање да се неће променити обим и број припадника УНМИК-а.

„Веома је важно да Косово и Метохија остане у врху приоритета УН, зато што и даље улажемо велике напоре да задржимо стабилност и не дозволимо да одређене ситуације прерасту у кризу“, рекао је Николић захваливши Танину што УНМИК „испуњава свој мандат на објективан и непристрасан начин“.

Изражавајући задовољство због тога што се редовно подносе извештаји у Савету безбедности УН, председник Србије је казао да таква пракса доприноси увиду међународне заједнице у дешавања на Косову и Метохији.

„Ми преговарамо са Приштином, иако је ЕУ потпуно на њиховој страни, међутим, свима треба да буде јасно да никада нећемо признати независност Косова и Метохије. Са друге стране, очекујемо да Приштина покаже спремност да поштује законе и да примени договорено, а пре свега Заједницу српских општина“, казао је Николић.

Шеф УНМИК-а Захир Танин захвалио је Николићу на снажној подршци тој мисији наводећи да УНМИК настоји да сви извештаји Савету безбедности УН буду избалансирани и објективни.

„Ми смо пуно радили на терену, пружајући подршку институцијама. Извештај ће бити од велике користи читавој међународној заједници“, рекао је Танин изражавајући очекивање да мандат и активности УНМИК-а неће бити промењени.