Прочитај ми чланак

Николић, Дачић и Вучић са представницима Срба са Космета

0

PANTIC I IVANOVIC

(Танјуг)

Државни врх разговараће данас у Београду о актуелној ситуацији са представницима Срба са севера Косова и Метохије, сазнаје Танјуг.

Председник Томислав Николић, премијер Ивица Дачић и први потпредседник Владе Александар Вучић састаће се са представницима Срба у Председнишву у 11 часова а после тога ће бити издато саопштење.

Председник општине Лепосавић Драгиша Васић потврдио је долазак и Танјуг рекао да ће се одазвати на сваки позив своје државе.

Састанку би требало да присуствују и председници општина Зубин Поток, Звечан и Косовска Митровица, као и начелник Косовскомитровичког округа.

Вулин: Повратници морају да опстану и остану

Директор Канцеларије за КиМ Александар Вулин обишао је данас повратничко село Брестовик код Пећи и том приликом навео да повратници морају да опстану и остану и да ће Србије бити колико се за њу изборимо.

„Од протеривања Срба са Косова и Метохије после бомбардовања до данас вратило се око 20.000 Срба, а од тога их је опстало и остало, односно имало успешан повратак свега до 4.000 људи, неки кажу и мање“, рекао је Вулин.

Он је истакао да су Брестовик и Сига повратничка места, а да је то нешто што је најдрагоценије на Косову и Метохији.

Према његовим речима, велика је ствар када у једном месту успете да се вратите, одржите и опстанете.

„То морамо подстаћи и помоћи. Овде (у Брестовику) имате шесторо основаца и имамо још толико будућих основаца. Морамо помоћи, морамо их сачувати овде. Србије ће бити колико се за њу изборимо. То важи и за Брестовик и за Грачаницу, Митровицу и Београд“, рекао је Вулин додајући да је већ девет година од како су се повратници вратили у Брестовик.

Он је поручио повратницима да стално говори да морамо да будемо јединствени и да некада морамо да занемаримо сопствене, партијске и парцијалне интересе.

„Морамо да наступамо јединствено, стално да размишљамо, без обзира да ли смо Срби са севера или са југа, о сваком селу. Где год живи Србин он заслужује да неко брине о њену, заслужује да неко буде на његовој страни, а ко ће то бити ако не држава Србија“, рекао је Вулин.

Он се повратницима захвалио на истрајности и честитости и додао да ништа не обећава, већ да шта каже то и уради, а да то некад није довољно, некад није лепо, али је тако.

„Нисам дошао да обећам, али сам дошао да урадим. Ови људи морају да опстану и остану, а ја желим да им се захвалим што су ту“, закључио је Вулин.