Прочитај ми чланак

НИКАД ВИШЕ ЛИСТА ИСПОД ЦЕНЗУСА Ево шта ће бити са тим гласовима

0

На изборима у Београду догодило се нешто што истраживачи не памте да су скоро видели - само четири листе од 24 колико је учествовало на изборима, ушле су у градски парламент, док су све остале испод цензуса, а чак 14 листа освојило је мање од један одсто гласова.

– Према тренутним резултатима, ситуација је таква да можемо да кажемо да ће само четири листе ући у парламет, практично нама шанси да било ко још уђе, чак неће ући ниједна мањиска странке – рекао је за „Блиц“ Срђан Богосављевић, директор агенције „Ипсос Стратеџик маркетинг“.

Према његовим речима, расподела мандата у градском парламетну, према тренутним, незваничним резултатима избора, изгледаће овако:

Листа Александар Вучић – Зато што волимо Београд“ – 64 одборничка места
„Драган Ђилас – Београд одлучује, људи побеђују!“ – 26 одборничких места
„Александар Шапић – Градоначелник“ – 12 одборничких места
„Ивица Дачић – Социјалистицка партија Србије (СПС), Драган Марковић Палма – Јединствена Србија (ЈС)“ – 8 одборничких места
Сви гласови Београђана који су гласали за листе које су остале испод цензуса (што је око 22 одсто), биће распоређене листама које су ушле у парламент, по Донтовом систему.

А тај систем је такав, како објашњава Богосављевић, да ће највише одборничких места добити листе које су и освојиле највише гласова – СНС и Ђиласова група, а мање преостале две – Александар Шапић и СПС.

Подсетимо, према резултатима избора на 80 одсто узорка проценат освојених гласова изгледа овако:

СНС – 45,2%
Ђилас – 18,5%
Шапић – 9,0%
СПС – 6,3%
ДЈБ-Двери – 3,9%
Не давимо Бгд – 3,6%
СРС – 2,5%
Бели – 2,6%
ДС – 2,4%
ДСС – 1,0%
и још 14 листа испод 1%