Прочитај ми чланак

Није хтео да буде Јовановић: Хрватски посланик променио презиме јер је „најсрпскије“!

0

558253_h20151009000436robertpodolnjak_f

Роберт Подолњак је презиме променио почетком деведесетих година, а у неколико наврата прозивао га је хрватски премијер Зоран Милановић, рекавши да је тај посланик „променио пет странака и два презимена“.

Милановић је и у недавном наступу на ХРТ покренуо питање честе промене презимена због српског и других нехрватских „призвука“ и оптужио Подолњака да се није борио, већ да је ишао линијом мањег отпора.

* Србин Срба и Хрват Хрвоје отворили ресторан у Београду* Хрвати покрштавају и мртве Србе!
Портали преносе да је Подолњак, професор уставног права, опширно писао о промени презимена 1992. године у „Вараждинским вијестима“, малтене се бранећи како није Србин.

Он је тада објаснио да је Хрват који је игром случаја носио српско презиме, а које није било рођено презиме ни његовог оца, као ни деде.

Његовог прадеду, како тврди Подолњак, усвојио је човек са презименом Јовановић након што је овај остао без родитеља у Сремској Митровици.

И деда и отац Роберта Подолњака изјашњавали су се као римокатолици и Хрвати, а Подолњак 1992. године узима мајчино презиме и прилаже као доказ копије родних листова својих предака.

„Где баш најсрпскије презиме да носим…“
Подолњак је навео да се у Вараждину никада није осећао угрожено због презимена које је носио, али га је променио јер није желео да његово дете носи „хипотеку презимена Јовановић, које је, вероватно, најчешће и можда најсрпскије од свих типичних српских презимена“.

Не можемо а да се не запитамо како је овај човек стручњак за устав, по коме су, бар на папиру у случају Хрватске, сви грађани једнаки, а да је сматрао да ће му лепо презиме Јовановић сметати у животу.

Додуше, догурао је Јовановић, извините, Подолњак и до парламента (занемарићемо чињеницу да је експерт за прелетање), тако да му се ипак исплатило. А, ето, стигао је да буде и тема на српским порталима…

Блиц,рс