Прочитај ми чланак

НИ НИШУЋ ГА НЕ БИ СМИСЛИО Весић: Не може више да копа улице ко како стигне!?

0

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је да ће се на дневном реду данашње седнице Скупштине града наћи Предлог Одлуке о заштити општинских путева и улица на територији града Београда.

„Дошло је време да се прекине пракса да београдске улице и тротоаре раскопава ко како стигне од грађевинских инвеститора до јавних предузећа, републичких и градских, а да се при том коловоз и тротоар не враћају у пређашње стање“, рекао је заменик градоначелника.

Одлуком се детаљно уређује обављање послова који се односе на заштиту општинских путева и улица на територији града Београда, пре свега у случајевима раскопавања и заузећа, хитних радова, као и режима саобраћаја у зимском периоду. Одлука штити интересе грађана, њихове безбедности, обезбеђује услове за несметано одвијање саобраћаја, прописује уређење простора на којима се обављају радови и омогућава координацију и контролу током извођења радова на путевима и улицама на територији града Београда, рекао је Горан Весић.

Одлуком се прецизно прописује шта се подразумева под раскопавањем и заузећем општинског пута и улице, ко може да поднесе захтев, коме се исти подноси, са тачно наведеним прилозима за добијање сагласности Управљача пута (ЈП „Путеви Београда”) и добијање решења Секретаријата за саобраћај, преноси Беоинфо. Детаљно се уређују обавезе Инвеститора које се односе на обезбеђење градилишта и с тим у вези прописане су и високе прекршајне казне.

Весић је навео да се уводи гарантни рок за изведене радове од две године и у случају да у том периоду дође до оштећења у зони изведених радова поправку оштећења дужан је да изврши инвеститор, односно управљач пута на терет инвеститора. Инвеститор је одговоран за сваку штету учињену трећим лицима која је последица извођења радова и дужан је да сноси све трошкове настале у вези са отклањањем оштећења, додаје се.

„Посебан проблем је што поједина јавна предузећа злоупотребљавају могућност извођења хитних радова и тако без неопходних сагласности врше и редовне радове“, рекао је Весић.

Вршења хитних радова прописује се у којим случајевима се они изводе, те да они не могу да трају дуже од 24 часа, осим у случају претходног прибављања сагласности и решења управљача пута и Секретаријата за саобраћај, начин њиховог извођења, а нарочито враћање пута и улице у првобитно и технички исправно стање, што се врши у складу са техничким упутством које је саставни део одлуке.

„Прекинуће се са праксом да град уложи новац да реконструише улицу или тротоаре, а да се после само неколико недеља све то раскопа јер се неко преузеће – сетило – да треба да спроведе – хитне радове“, поручио је заменик градоначелника Београда.