Прочитај ми чланак

Вук Јеремић: Неуспео бојкот седнице ГС УН о раду Хашког трибунала

0

jeremic ban kimun(Блиц)

Само у једном дану, двадесетак земаља пријавило се за учешће у јавној расправи посвећеној раду међународних кривичних судова која ће 10. априла бити одржана у Генералној скупштини УН.

Ову информацију потврдио је и председник ГС УН Вук Јеремић, који је изјавио да покушај организовања бојкота није успео.

– Прве су се пријавиле Турска и Хрватска, а потом Швајцарска и Бразил. У првом дану то су учиниле и Европска унија, Аргентина, Пакистан, Колумбија, Палестина, Египат… – наводи добро обавештени саговорник “Блица”.

Јеремић није желео да говори о учесницима, али је задовољан што је превазиђен тежак психолошки моменат притисака, што бојкот дефинитивно није успео и што је сада извесно да ће се јавна расправа одржати.

– Одолели смо притисцима да од овог догађаја одустанемо и сада је јасно да организовани покушај бојкота није успео. Државе чланице УН су од уторка почеле званично да се пријављују за учешће, у великом броју. Ово је први пут да се тема међународног кривичног правосуђа покреће у отвореном формату ГС УН, и мислим да смо овом одлуком направили значајан допринос дебати по једном изузетно важном питању за међународне односе – наводи Јеремић и објашњава да ће свака држава имати слободу да изнесе своје ставове, који ће постати део званичног документа УН.

Дебату која ће бити подељена у два дела отвориће Вук Јеремић и генерални секретар УН Бан Ки Мун. У преподневном делу ће учествовати представници држава, док ће по подне бити одржана два панела – један посвећен правди, други помирењу.

– Србију ће на поподневном панелу представљати директор Документационо-информативног центра “Веритас” Саво Штрбац и историчар Чедомир Антић. Остала имена учесника чувају се за сада у тајности јер се догађало да због притисака људи који су званично потврдили учешће, после неколико дана одустану. Зато ће коначан списак бити објављен на сајту ГС УН 24 сата пред почетак дебате – наводи извор.

Међу онима који су због притисака одустали су, како наводи наш извор, Кенет Рот, директор „Хјуман рајтс воча“, Тина Интелман, председница Парламентарне скупштине земаља потписница римског статута Међународног кривичног суда, као и председник Међународног кривичног суда Сангхјун Сонг.

Раније је најављено да ће у првом делу Србију представљати председник Томислав Николић. Јеремић неће бити међу учесницима, већ ће отворити и затворити дебату.