Прочитај ми чланак

Нешто се крупно спрема – Амерички борбени авиони изнад Р. Српске

0

Прелети авиона НАТО-а изнад Републике Српске на обележавању Дана Републике су отворена претња употребом силе уколико притисци са Запада резултирају насиљем, изјавио је угледни политички аналитичар и бивши амерички дипломата Џејмс Џатрас.

Он је рекао да западни политичари одавно гледају Србе као „згодно рањиву замену за своје антируске опсесије“, те да је циљ прелета авиона да се застраше Република Српска и председник Српске Милорад Додик.

„Нема сумње да су тренутне растуће тензије у БиХ, које западне владе и медији лажно приписују наводним покушајима председника Додика да ‘подрива Дејтонски мировни споразум’, заправо резултат напора ‘Глобалног америчког царства’ да централизује БиХ под муслиманском контролом. То је покушај да се одгурну на оно што виде као одговарајућу тачку притиска“, навео је Џатрас за Срну.

Џатрас је изразио уверење да ће Додик и српски народ у Републици Српској наставити да се одупиру таквим притисцима на чврст, али праведан начин.

Амерички војни авион танкер надлетао је у понедељак, 8. јануара, уочи обележавања Дана Републике Српске, подручје у близини Бањалуке. Из Амбасаде САД је саопштено да је одржана билатерална копнено-ваздушна вежба ЈТАК тимова из састава Специјалних снага Војске САД и Оружаних снага БиХ на подручју Тузле и Брчког у послеподневним часовима.