Прочитај ми чланак

НЕПРИСТОЈНА ПОНУДА: Јеремић није пристао да буде заменик генералног секретара УН?

0

БЕОГРАД - Кандидат Србије за генералног секретара Уједињених нација (УН) Вук Јеремић није прихватио компромис по којем би постао заменик генералног секретара УН уколико одустане од кандидатуре за првог човека светске организације.

vuk-jeremic

БЕОГРАД – Кандидат Србије за генералног секретара Уједињених нација (УН) Вук Јеремић није прихватио компромис по којем би постао заменик генералног секретара УН уколико одустане од кандидатуре за првог човека светске организације.

Повлачење Вука Јеремића ослободило би место првопласираном кандидату Антонију Гутерешу, пренео је лист Данас у издању за уторак позивајући се на изворе из дипломатских кругова у Њујорку.

Оваква понуда требало би да представља компромисно решење унутар Савета безбедности УН, којим би се донекле уважио принцип регионалне ротације, јер би Јеремић као најбоље пласирани источноевропски кандидат добио место другог човека УН.

Према писању Данаса, Јеремић је одбио такву понуду, па се очекује да ће поједине сталне чланице Савета безбедности УН снажно лобирати у наредном кругу гласања, које почиње у среду, за друге кандидате из источне Европе којима би ова понуда била примамљива.