Прочитај ми чланак

Ненад Чанак: Неопходно је да се Војводини врати пуна аутономија

0

canak

Нови Сад – ЛСВ сматра да се Законом о седиштима и подручјима судова и тужилаштава демонтира аутономија Војводине, пренео је Чанак шефу делегације ЕУ Мајклу Девенпорту.

Лидер ЛСВ Ненад Чанак је на састанку у Новом Саду упозорио да је Закон усвојен „и по цену да се притом најгрубље наруше колективна права припадника националних заједница“, саопштила је ЛСВ.

Чанак сматра и да је Влада Србије, која је била предлагач Закона „није водила рачуна о праву на употребу матерњег језика као службеног у појединим од ових судова и судских јединица“. 

Он је указао да се тим Законом смишљено разбијају утврђена седишта судова и јавних тужилаштава на територији Аутономне покрајине Војводине, „с јасном намером да се на тај начин демонтира њена географска граница и њена аутономија“. 

Чанак је саговорника обавестио и о другим проблемима које Војводина има почев од нерешеног финансирања надлежности, као и о чињеници да је републичка администрација Војводину, како је наведено, „кршећи уставну одредбу о најмanje седам одсто буџета, оштетила за више од милијарду евра“. 

Он је навео и да је неприхватљиво да Војводина буде недовољно развијена регија чија се имовина распродаје, „те да је неопходно да јој се врати њена пуна аутономија, што подразумева законодавну, судску, извршну власт, право на имовину и изворне приходе – и све то гарантовано Уставом“. 

Шеф делегације ЕУ у Србији је примио је к знању изнете ставове, наводи се у саопштењу ЛСВ.

(Танјуг)