Немачки посланик: Бојкот избора ће још више учврстити на власти Вучићев режим

0

Посланик Социјалдемократске партије у немачком Бундестагу, Јосип Јуратовић, рекао је у Београду да ће бојкот предстојећих парлементарних избора од стране већег дела опоције још више учврстити на власти актуелни режим на челу са Александром Вучићем.

Он је, говорећи на скупу „Европске интеграције Србије 2016 – 2020: Колико смо напредовали ка чланству у ЕУ“, оценио да политичке странке треба да се боре за улазак у парламент, за који је рекао да је храм демократије.

„Знамо да је угрожена слобода медија, знамо како судство фукционише, али то се неће променити бојкотом избора“, рекао је Јуратовић, који је члан одбора за Спољне послове Бундестага и Одбора за питања Европске уније.

Говорећи о перспективама Западног Балкана, он је оценио да су промене неопходне, али да нису могуће док у државама у региону постоје такозване „ратничке структуре“ и док не дође на власт нова генерација младих људи који ће бити јасно фокусирани на циљ како градити будућност, а прошлост оставити историјским књигама.

„Имамо популистичке лидере који користе постојеће стање да би профитирали на изборима. Никоме се од њих не жури у ЕУ јер пате од синдрома Санадера, никоме се не жури у затвор“, рекао је посланик Бундестага.

Бивши премијер Хрватске Иво Санадер, коме се судило због више случајева корупције завршио је у затвору.

ЕУ има своје проблеме већ дуго и треба да се запита шта жели, шта је њен циљ, како да одговори на све већи национализам, рекао је Јуратовић и навео да се залаже за јаку и јединствену Европу по угледу на САД, која ће моћи да решава кључна глобална питања, равноправно са Кином, Русијом и Америком.

ЕУ има разумевања за сарадњу Србије с Русијом и Кином, али…

Према његовим речима, ЕУ има разумевања за привремену сарадњу Србије са Русијом и Кином, али указује да постоји скепса што се тиче политичких односа.

Не можете имати блиске политичке односе са руским председником Владимиром Путином и Комунистичком партијом Кине и истовремено тврдити да делите вредности ЕУ, поручио је Јуратовић.

Упитан како коментарише изјаву бившег председника Европске комисије Жан-Клод Јункера да нема проширења ЕУ до даљег, Јуратовић каже да таква оцена није реална јер „откуд он зна да се сутра у земљама Западног Балакана неће створити један демократски талас који ће за пар година створити стабилне институције“.

„Једна страна евроинтеграције јесте испуњавање услова за приступање ЕУ, али с друге стране то је процес да би се створила функционална држава, а ми покушавамо да мотивишемо државе Западног Балкана да управо то учине“, навео је Јуратовић.

Он је изразио уверење да ће се до половине године отворити претприступни преговори са Северном Македонијом и Албанијом.

„Ја се стварно надам да ће се пробудити демократски дух, прави демократски дух, где ће се поштовати демократске слободе, слободе медија, слободне и функционалне инстутуије и када се све то догоди, евроинтеграције ће ићи по аутоматизму“, рекао је Јуратовић.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!