Прочитај ми чланак

Немачки медији: Додик и Београд све удаљенији

0

2(НСПМ)
Односи званичног Београда и Бањалуке од доласка напредњака на власт у Србији у најмању руку су погоршани. У последње време све је више догађаја који упућују на то да ни будућа сарадња неће заблистати ранијим сјајем.

Бивши политички врх Србије, са Борисом Тадићем на челу, имао је више него добру добру сарадњу са актуелном влашћу у Републици Српској, односно Савезом независних социјалдемократа (СНСД) Милорада Додика. Доласком нове власти, првенствено Српске напредне странке (СНС), ствари су се из корена промениле тако да Додик, сматра стручна јавност, нема више подршку Београда, а могао би врло брзо да се нађе на удару двојице најмоћнијих људи у Србији у овом тренутку. Након што је београдски лист „Курир“ објавио текст о повезаности Додика, поред осталих и са ухапшеним наркобосом Насером Кељмендијем, отворило се питање да ли се спремају неке шире истраге и ван Србије.

Додик одбацује све оптужбе: „Никада у животу нисам ни био ни срео… Иначе не волим да идем у Сарајево ни када су неке значајније личности тамо, а камоли то. Ми желимо да развијамо најбоље могуће односе са Србијом. Одређени таблоиди и поремећени умови и битанге које измишљају такве ствари, постоје у сваком друштву“.

У „Куриру“ не мисле тако. Уредник вести у том листу Милан Лађевић каже да је занимљиво да када се год о неком негативно пише, то се декларише као притисак из неког од центара моћи: „Нико не обраћа пажњу да ли је то истина или да ли неко треба да одговара. Ми објављујемо оно што је у интересу јавности. Ако су у интересу јавности информације попут пословања Додика или (Фахрудина оп.а.) Радончића, ми ћемо то објавити“.

На реду „прање Балкана“?

Део јавности у Србији рећи ће да је „Курир“ гласило напредњака и да стављање Додика у тај контекст мора да има неку дубљу позадину. Жељко Раљић, уредник портала „Истинито“, не мисли да се ради о личним анимозитетима који вуку корене из предизборне кампање у Србији, већ да званични Београд добро зна шта ради. То се види, каже Раљић, из онога што у Бриселу зову „прање Балкана“, чему иде у прилог отварање низа афера у Србији: „Отварање низа афера чини се да ће брзо да доживи сличну интерпретацију у Босни и Херцеговини, односно у РС. Ми имамо ситуацију сада да се отвара случај ‘Комграп’ и врло лако се може догодити да власник ‘Комграпа’ (Слободан оп.а.) Станковић буде нови (Мирослав оп.а.) Мишковић“, истиче Раљић, наводећи да је Додику Београд потребан и због најављених политичких промена, које су кренуле од реконструкције Федерације БиХ, а које би могле да заврше у Републици Српској.

Да је Београд потребан Додику сматра и уредник емисије „Кажипрст“ на ТВ Б92 Сузана Трнинић. Она сматра да је Додик, како каже, у последње време „добро проценио са које стране ветар дува“, и да је спреман да се том ветру приклони: „Али с друге стране, нисам сигурна колико је ту битно шта жели Милорад Додик. Мислим да су овде карте увек такве шта Београд жели. Имајући у виду политички тренутак у Србији, рекла бих да је Београд сада спреман да се повуче из приче са Додиком“, закључује Трнинић.

Преливање истрага из Србије у Републику Српску

Промена политичког курса догодила се одмах након избора и у то нема сумње, без обзира на састанке Додика и Николића. Политички аналитичар из Бањалуке Тања Топић каже да је власт у Србији послала снажну поруку да је и Бањалуци и РС место у БиХ. Званични Београд, каже Топић, може индиректно утицати на целокупну ситуацију у РС, што се тиче криминалних радњи и корупције: „Сада је питања колико ће се све истраге за корупцију и криминал које се одвијају у Србији прелити у Републику Српску. И у тој мери може да се деси нека врста утицаја на смену политичких структура“.

Кампања против Милорада Додика траје већ дуже време каже Зоран Драгишић, универзитетски професор и политички аналитичар из Београда, наводећи да се она сада појачава кроз истраге у спорним приватизацијама које имају везе и са РС. Ипак, Драгишић каже да антагонизми између Додика и Николића, иако се тако чинило након избора, нису превазиђени: „Често збијамо шале да је то прва власт у Србији која није у добрим односима са Милорадом Додиком и прва власт која не пије преко руке и не ортачи се са Додиком, која није добра са Новаком Ђоковићем и Емиром Кустурицом. То са аспекта неке естрадне политике може изгледати чак и симпатично, међутим није добро ако се односи Београда и Бањалуке сведу на личне односе између носилаца власти“.

Драгишић: „Неко мора да одговара“

Драгишић сматра да, након оптужби које су изговорене, неко мора да одговара: „Ако се све ове приче о Додику заврше без било каквих конкретних резултата да је он умешан у нешто, мислим да би морало да се деси, а то се неће десити, да сви који су ту кампању покренули заврше или решетака“.

Занимљив је и став појединих црквених великодостојника по том питању, што само потврђује разједињеност цркве и државног врха Србије по питању Косова и Бриселског споразума, чему се и Додик успротивио. Митрополит црногорско-приморски Амфилохије сматра да односи Србије и Републике Српске не изгледају здраво, због, како је рекао, „нездравог“ односа према предсједнику Републике Српске Милораду Додику. Иако се не ради о званичном ставу СПЦ, Амфилохије каже да неки медији у Србији против Додика воде хајку те да је и његова (Додикова) криминализација од појединих медија у Србији саставни део „приче о Косову“.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!