Прочитај ми чланак

Немачки Бундестаг: Владајућа коалиција осудила изборну крађу у Србији

0

Европски комитет Бундестага данас је дискутовао о парламентарним и локалним изборима у Србији 17. децембра, а на седницу су били позвани посматрачи избора из Србије и Европског парламента. Како се наводи у заједничком саопштењу које су потписали представници владајуће коалиције у Немачкој (Социјалдемократе, Зелени и ФДП), наводи се да развој догађаја у Србији иде у погрешном правцу, те да Европска комисија преиспита односе са властима у Београду. Они додају да је опозиција имала реалне шансе за победу на изборима у Београду, те да је очигледно да су људи због тога наменски досељавани из других делова земље и из суседних земаља у престоницу Србије.

У заједничком саопштењу, које је медијима доставила владајућа колациија из Немачке, а који потписују Кристијан Пери, портпарол за европску политику посланичке групе СПД и Шантал Копф, портпарол за европску политику Зелених и Томас Хакер, портпарол за европску политику посланичке групе ФДП, наводи се да развој догађаја у Србији иде у погрешном правцу.

„Очекујемо да земља која преговара о приступању Европској унији од 2014. године одржи слободне и поштене изборе. Уместо тога, чини се да су недавни избори у Србији систематски изманипулисани од стране државе. Крајње је време да и Комисија ЕУ именује демократске дефиците у Србији и преиспита како се носи са тамошњим политичким лидерима. Очекујемо независну истрагу и разјашњење свих навода. Изборни посматрачи су пријавили застрашивање државних службеника, куповину гласова, једнострано медијско извештавање у корист владајуће странке и циљану злоупотребу јавних средстава и канцеларија у сврху изборне кампање“, наводи се у саопштењу.

Из ове коалиције истичу да су најважнија су запажања из Београда.

„На изборима за градски парламент реалне шансе за победу имала је опозиција. Очигледно из тог разлога, грађани из других делова земље, па чак и из суседних земаља, одвезени су у престоницу да дају своје гласове. Да би се дао привид легитимитета, пописана су нека бизарна пребивалишта, укључујући неусељиве зграде и напуштене куће. Сумњамо да резултат одговара стварној вољи бирача. У овом случају избори за градски парламент Београда морали би да се понове“, наводи се у саопштењу и додаје се да државни органи у Србији изгледа нису заинтересовани да разјашњавају ова и друга запажања.

„Објављивање бирачког списка тек предстоји. Али тамо где се бирачки спискови систематски манипулишу и информације одбијају, демократија и владавина права су у опадању“, закључује се у саопштењу.