Прочитај ми чланак

Немачка тражи објашњење због Гашићевих оптужби

0

Берлин је затражио хитно објашњење српских власти поводом оптужби које је на рачун Немачке изрекао министар унутрашњих послова Братислав Гашић, преноси DW.

Гашић је претходно изјавио да се „убица“ Оливера Ивановића налази „под заштитом“ немачких органа, те да Берлин не доставља тражене податке Србији.

– Одлучно одбацујемо инсинуације да починилац стоји под заштитом немачких органа – наводи један портпарол немачке Владе у писаном одговору на упит DW.

– Савезна Влада нема сазнања о томе ко је убио Оливера Ивановића 16. јануара 2018. године и замолила је српску Владу да што је пре могуће разјасни оптужбе српског министра унутрашњих послова – додаје се у одговору.

Из Владе у Берлину нису конкретно одговорили на питања о томе да ли би оптужбе могле да имају последице по односе двеју земаља, као ни шта је конкретно Србија тражила и шта су немачке службе проследиле поводом убиства Ивановића.

– Немачка и Србија тесно сарађују на многим пољима која нас повезују – наводи се уопштено у одговору.

Мистериозни упитник

Да подсетимо, у среду (21. јун) је српски министар полиције Братислав Гашић (СНС) на седници Скупштине навео да српски органи „тачно знају ко је убица“ и додао:

– И тражили смо од немачких органа, под чијом је заштитом у овом тренутку тај човек, да нам дају податке – рекао је Гашић.

После демантија који је најпре стигао из немачке амбасаде у Београду, Гашић је идућег дана тврдио да су његове речи погрешно пренете, то јест да недостаје упитник.

Према новим Гашићевим тврдњама, он је само питао да ли је „тај човек“ под заштитом немачких органа, премда је реченица била јасно формулисана као изјавна и нигде се не може препознати упитни тон.

– Сматра ли он медије и све нас (плус Немце) за глупе и неписмене? – пита се у једном коментару главни уредник недељника Време Филип Шварм.

Према његовом тумачењу, Гашић је неспретно оптужио Немачку малтене за „државни тероризам“, а онда покушао да се искобеља из ситуације.