Прочитај ми чланак

‘НЕЦЕНЗУРИСAНЕ ЛAЖИ’: Изложба фотографија напредњака која ће да кружи Србијом

0

Информативна служба Српске напредне странке приредила је у београдској галерији Прогрес изложбу под називом "Нецензурисане лажи" на којој су приказани поједини негативни медијски садржаји објављени у претходне две године о актуелној власти, а на основу којих грађани могу да процене да ли има цензуре у Србији

Фото: Н.С.

Фото: Н.С.

Изложби су између осталих присуствовали председница Народне скупстине Србије Маја Гојковић, министар рударства и енергетике Aлександар Aнтић, градоначелник Београда Синиша Мали, министар унутрашњих послова Небојса Стефановић и организаторка Владанка Маловић.
тањуг

Фото: Н.С.

Фото: Н.С.

Маловић је нагласила да изложба није прозивање медија који увредљиво пишу о Aлександру Вучићу.

– Изложба је само избор 2.523 примера од укупно 6.732 негативна медијска садржаја у последње две године објављена о Aлександру Вучићу и СНС – истакла је Маловић.

Фото: Н.С.

Фото: Н.С.

Објашњавајући због чега се Служба за информисање одлучила на тај корак, Маловић је подсетила да већ више од две године домаћа, али и део међународне јавности континуирано говори о медијској цензури, која наводно влада у Србији од тренутка од када је одговорност за вршење власти у Србији преузела СНС на челу са Вучићем.

Фото: Н.С.

Фото: Н.С.

Према њеним речима, део медија који су отворено подржавали ДС започео је после маја 2012. „организовану, детаљно планирану, бруталну кампању против власти, а Вучић је постао централна мета напада“.

Оштрица напада се потом, како је рекла, фокусирала на цензуру, термин који је део медија плански и тенденциозно везао уз име Aлександра Вучића.

Фото: Н.С.

Фото: Н.С.

Основни задатак дела медија је био да Вучића домаћој и страној јавности представе као бруталног цензора који укида емисије, обара портале, смењује уреднике, забрањује текстове…

– У жељи да представимо истину, али искључиво на основу чињеница, сматрамо да је потребно да јавност види примере који очигледно показују како изгледа новинарство у Србији од 2014. до 2016 – рекла је Маловић и додала да је жеља организатора била да грађани сами закључе има ли цензуре.

Фото: Н.С.

Фото: Н.С.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић каже да је изложба можда најбољи начин да се коначно отвори питање односа између цензуре и слободе у Србији.

– Медијска сцена Србије управо је таква да је плурализам видљив голим оком – оценио је Вук Станковић и додао да и летимичан поглед на електронске, а посебно штампане медије и друштвене мреже сведоче о томе да разноврсност постоји упркос континуираним нападима на садашњу власт да врши некакву страшну цензуру и диктатуру“

Фото: Н.С.

Фото: Н.С.

– Извор тих напада јесте једна негативна опсесија пре свега Aлександром Вучићем и СНС. Видљива је тенденција да се резултати власти прећуте или релативизују, док се недостаци или грешке преувеличавају – рекао је Вук Станковић.
тањуг

Изложба ће у Прогресу бити отворена у наредних месец дана, а од септембра креће на турнеју по Србији.

Између осталог, грађани могу видети исечке из новинских чланака, цитате из новина, као и са друштвене мреже „Твитер“.