Прочитај ми чланак

Неће да донесу пресуду: Хаг се брука због Војислава Шешеља

0

vojislav-seselj

Тиме што се до јуче није изјаснио да ће поштовати хашка правила како би био пуштен на слободу, лидер СРС Војислав Шешељ практично је одлучио да до даљњег остаје у притвору.

На тај начин се заправо тумачи то што се у року од три дана, која му је дао Хашки трибунал, није писаним путем изјаснио да ће поштовати услове за привремено ослобађање.

То је “Блицу” потврђено и у Хашком трибуналу, где кажу да је Шешељ јуче ујутро, телефоном, затражио да се Претресно веће обавести о његовој одлуци. Шешељ је казао да нема намеру да се изјашњава по овом питању, као и да је све што је о поштовању услова имао да каже, рекао у поднеску који је раније поднео.

После овога је, практично, на потезу Претресно веће које би даље требало да одлучи шта ће учинити када је у питању Шешељев случај.

– На Већу је да донесе одлуку о његовом евентуалном пуштању на привремену слободу, и за то нема временског ограничења. На Већу је и да одлучи да ли ће можда мењати услове – речено је “Блицу” у Хашком трибуналу.

Влада Србије саопштила је 1. јула да је спремна да Хашком трибуналу пружи гаранције за Шешељево привремено пуштање на слободу, под условом да се он, у правно обавезујућој форми, изјасни да ће поштовати све услове које одреди или са њим договори надлежно судско веће суда у Хагу. Трибунал је Шешељу дао рок од три дана да се писаним путем изјасни да ће поштовати услове за привремено ослобађање, а један од главних је да он буде у кућном притвору и под надзором српских власти.

Иначе, ово је први пут да се за неког оптуженог у Хашком трибуналу тражи гаранција у виду кућног притвора, као и гаранције да неће моћи да утиче на сведоке. Занимљиво је да је, рецимо, Рамушу Харадинају, такође оптуженом у Хагу, било омогућено још док је поступак против њега трајао, да учествује у политичкој кампањи.

Суђење Војиславу Шешељу, који се суду у Хагу предао добровољно, завршено је пре две године, али пресуда још није донета.

 

(Блиц)