Прочитај ми чланак

НЕ ВЕРУЈТЕ ВУЧИЋЕВОЈ ЖУТОЈ ШТАМПИ: Режимско мајмунисање руске добре воље

0

Нажалост, боравак Српске листе листе у Москви показао се баш онако како смо и претпоставили да ће се показати. Као још један покушај политички неписмених мангупа, који себе сматрају за српску „политичку елиту“, да манипулишу добром вољом Русије да помогне Србији у борби за одбрану националних интереса.

Свакако не мислим само на гротескног Горана Ракића, чије јачање на политичкој сцени представља само још један у низу Вучићевих политичких вицева који нису смешни, већ и на све оне који су то осмислили и тамо га послали.

У текстовима, вероватно спремљеним и пре него су Ракић и Ђурић полетели из Москве, Новости и Информер објавили су наводну безрезервну подршку Јединствене Русије активностима Српске листе, а на насловницама ових дневних листова нису се налазили ни Ракић, ни Железњак, који су разговарали, већ наравно Путин. Поред његове слике Новости су објавиле наслов „Путин стао уз Српску листу на Космету“, а Информер чија неумереност не зна за границе, поред Путинове слике у униформи ставио је наслов „Путин: Срби на Косову, уз вас смо“, а да читаоци случајно не би имали дилему, дојаснио га поднасловом „Путинова партија Јединствена Русија подржала одлуку Српске листе да уђе у нову владу Косова, и нагласила да је Русија гарант безбедности Срба“. (1)

Да, баш то је подржала. Ако не верујете Вучићевој жутој штампи, ту је и званична презентација Српске листе, на чијем сајту стоји саопштење које је ишло и на РТС-у и осталим медијима:

“Политичка партија председника Русије Владимира Путина Јединствена Русија подржала је Српску листу и њена настојања да се делујући у приштинским институцијама избори за права и побољшање положаја српског народа на КиМ, саопштено је из те странке”.(2)

И ово је прилично недвосмислено, зар не? Но, нешто касније на официјелном сајту Јединствене Русије појавило се опширно саопштење о разговорима са представницима Српске листе и Марком Ђурићем(3) из кога се јасно види да је главна тема састанка била могућа израда Декларације о српској националној идентичности.

„Подржавамо напоре српских колега у доношењу те декларације. Са своје стране, спремни смо да учинимо све што је могуће како би пружили партијску и политичку подршку, како би садржај тог документа постао познат светској јавности“(4), рекао је шеф руске делегације на овом састанку Сергеј Железњак.

О овоме нема ни речи у поменутим српским медијима, нити на сајту Српске листе! Дакле, јасно усмеравање пажњости са једне подршке која је неспорна, на другу која се није догодила.

Ово је у директном демантију потврдио и председник Одбора за међународне односе Јединствене Русије Константин Петриченко:

“Јединствена Русија, као и председник Владимир Путин, никада нису охрабривали сарадњу са представницима нелегалних косовских институција, на чијем челу се налазе лица оптужена за ужасне злочине, то су потпуне лажи”(5), навео је Петриченко, а пренео портал Balkan Breaking News.

Писања о подршци ”Српској листи” и помињања Путиновог имена прокоментарисао је и секретар Генералног савета Сергеј Неверов, који је рекао да се на званичној веб-презентацији може видети стварни садржај саопштења Јединствене Русије:

”Ову срамотну и нетачну изјаву да Јединствена Русија или председник подржавају некаква ‘настојања Српске листе да се делујући у приштинским институцијама избори за права и побољшање положаја српског народа на Косову и Метохији’ пренели су поједини медији, она, међутим, нема утемељења у истини у шта се можете лично уверити. Став Владимира Владимировича о терористима је добро познат, уосталом он се о томе више пута изјаснио” – истако је Неверов и наставио – “Ми наравно подржавамо дијалог и српски народ на Косову, али не и сарадњу са терористима који се налазе на Интерполовој потерници. Нажалост, није нам познато због чега су објављени само поједини делови саоштења наше партије”(6).

Господин Неверов, ипак, указао је на линију којом је можда ишао очигледан покушај манипулације режимских српских медија, али и Српске листе.

“Усмена подршка Сергеја Владимировича Железњака појединим члановима партије председника Вучића, са којима има присан радни и пријатељски однос, изнесена је након састанка, али је она пренесена као званичан став Јединствене Русије и став председника Русије, не знам одакле им то”(7), рекао је Неверов.

Све у свему, руска страна овога пута разобличила је очигледну намеру да се боравак неке делегације у Русији, и употреба Путиновог имена, по ко зна који пут у Србији злоупотребе за гашење дневно-политичких “пожара”. Можда зато што виде да ће “пожар” бити мало већих размера, или зато што им је већ јасно да Српска листа не иде, како се то каже, из лошег у горе, већ из горег у најгоре! Свеједно.

А господин Железњак морао би, заиста, много боље да одмери кога и како подржава у Србији. Нарочито после ове изјаве Неверова.

1. www.nspm.rs/hronika/naslovne-strane-vecernjih-novosti-i-informera-putin-i-njegova-partija-podrzali-ulazak-srpske-liste-u-novu-vladu-kosova.html
2. srpskalista.net/jedinstvena-rusija-podrzala-srpsku-listu/
3. er.ru/news/159352/
4. www.blic.rs/vesti/politika/zeleznjak-jedinstvena-rusija-spremna-da-podrzi-deklaraciju-o-srpskoj-identicnosti/mp46wzz
5. www.kurir.rs/vesti/politika/2909777/pukla-bruka-u-moskvi-ruski-zvanicnici-u-soku-nije-tacno-da-putin-podrzava-ulazak-srpske-liste-u-vladu-sa-haradinajem
6. Исто
7. Исто