Прочитај ми чланак

НЕ ОДУСТАЈЕ: Грабар Китаревић по сваку цену хоће да прими Вучића

0

Одраније постоје дисонантни тонови на линији премијер Андреј Пленковић - кабинет председнице државе.

У кабинету хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић јуче нису желели да одговоре на наше питање да ли је саопштење министра вањских послова Хрватске у супротности са позивом председнице Александру Вучићу да посети Загреб.

Фото: Бета

Истичу да је: „предсједница Републике Хрватске Колинда Грабар Китаровић позвала предсједника Александра Вучића у службени посјет јер сматра да се унапрјеђење односа двију сусједних држава, као и међусобна отворена питања, могу ријешити путем искреног дијалога и у позитивном озрачју“. Сарадници председнице Хрватске напомињу за Данас и да је „такав став потребан ради наставка сурадње са свим сусједним државама, што је један од кључних интереса предсједнице Грабар Китаровић“. Из одговора кабинета Грабар Китаровић може се закључити да она не одустаје од позива Вучићу да посети Хрватску, који је он прихватио.

У саопштењу министра вањских и еуропских послова Хрватске наводи се, подсетимо, да је: „Влада Хрватске реаговала врло чврсто на поступке српске стране и реторику високих званичника Србије и у тој перспективи гледа и процену правог тренутка за сусрете високих званичника“. Наведено министарство није одговорило на наше питање да ли се противе позиву Вучићу да посети Загреб. С друге стране, дипломатски извори Данаса незванично коментаришу да одраније постоје „дисонантни тонови на линији премијер Андреј Пленковић – кабинет председнице државе“. Као пример размирица наводи се да је Пленковић забранио прошле године министарки спољних послова Марији Пејчиновић Бурић да буде у делегацији председнице државе током њене посете Русији, па је уместо шефице дипломатије у Москву ишла државна секретарка Здравка Бушић.

У саопштењу хрватског министарства се констатује и да „нажалост, истрајности хрватске стране у решавању отворених питања с циљем побољшања билатералних односа, не придоносе поступци српске стране попут пропагандистичке и манипулативне изложбе о Јасеновцу постављене 25. сијечња 2018. године у УН“.

Хрватски министар одбране Дамир Крстичић рекао је да је српски председник добродошао у Хрватску, али да прво „очекује извињење због великосрпске агресије на Хрватску“.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је јуче да аргумент који долази из Хрватске да није време за његову посету тој држави „не разуме сасвим, али га прихвата“ и да од разговора у Загребу не очекује никаква чуда, али да очекује да ће бити добри, „лековити и благородни за две земље“.

Пленковићева узданица

Актуелна шефица хрватске дипломатије Марији Пејчиновић Бурић је преузела ту дужност у лето 2017, на предлог премијера и лидера ХДЗ Андреја Пленковића, као експерткиња за спољну политику. Била је ангажована у пројекту ПЛАЦ, којим је пружена подршка Србији у припремама за приступање ЕУ путем унапређења законодавног процеса као и процеса стратешког планирања. Након преузимања дужности изјавила је да ће „наставити да ради и на дешавању отворених питања са Србијом“.